Elképesztő teljesítmény

2 órája

A magyar női kajak négyes szenzációs versenyzéssel olimpiai bronzérmes

Nagyszerű versenyzéssel bronzérmet nyert a magyar női kajak négyes 500 méteren a párizsi olimpián.

MW

A bronzérmes Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra (j-b) a női kajak négyese

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra összeállítású hajó kedden az előfutamból másodikként közvetlenül a csütörtöki döntőbe jutott.

PUPP Noémi; CSIPES Tamara; GAZSÓ Alida Dóra; FOJT Sára
A lányok arcukon mosollyal és nyakukban a bronzéremmel
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Ebben a számban Magyarország volt a címvédő, de a három évvel ezelőtti csapatból csak Csipes maradt meg, a másik három versenyző olimpiai újonc. A friss egység júniusban Szegeden Európa-bajnok lett, de ott alig volt komoly ellenfele. Tokióban a magyarok mögött a fehéroroszok végeztek a második helyen, ők azonban most nem voltak itt a mezőnyben, míg a harmadikok három éve a lengyelek voltak, náluk két csere történt. 

Az új-zélandiak akkor lemaradtak a dobogóról, de most vb-címvédőként ők voltak a legnagyobb esélyesek a győzelemre. Vezérevezősük, Lisa Carrington ötszörös olimpiai bajnokként vezette a csapatát. Komoly erőt képviseltek a tavaly vb-harmadik spanyolok is és ott voltak a mindig erős németek is.

A rajtból közepesen jöttek el a magyarok, a táv első felében ötödikként haladtak, féltávnál viszont már harmadikak voltak, és ezt a pozíciójukat nagy versenyben meg is őrizték. Az, hogy még talán a saját elvárásukat is felülmúlták, jól látható volt a célba érés után, ahol nagy ünneplést csaptak.

Az első két helyen az új-zélandiak és a németek végeztek.

A női négyes a magyar küldöttség kilencedik érmét - a harmadik bronzot - szerezte a párizsi olimpián.

Hatodik lett a férfi kenu kettes

Bátor kezdés után a hatodik helyen végzett az Adolf Balázs, Hajdu Jonatán kenu kettes 500 méteren a párizsi olimpián. Az idén összetérdelt egység - amelynek mindkét tagja volt már korábban olimpián, s a júniusi Európa-bajnokságon hajszállal maradt le a dobogóról.

ADOLF Balázs; HAJDU Jonatán
A hatodik helyezett Adolf Balázs (elöl) és Hajdu Jonatán a férfi kenu párosok 500 méteres versenyének döntőjében
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Remekül indultak meg a magyarok, a kínaiak és az oroszok mögött stabil harmadikak voltak féltávnál, de a hajrára elfáradtak és több hajó eléjük került. Kis különbséggel a hatodik helyen értek célba, az első három helyen a kínaiak, az olaszok és a spanyolok végeztek. A magyarok kevesebb mint fél másodperccel maradtak le a dobogóról.

A befutás után teljes kavarodás volt, többször rossz eredményt írtak ki, a magyarokat például harmadiknak jelölték, de aztán megszületett a valós, hivatalos végeredmény. A magyar hajó remek versenyzéssel szép hatodik helyet harcolt ki.

Három éve a férfi kenu párosok még 1000 méteren versenyeztek, Adolf akkor Fejes Dániellel 11. lett.

Lecsúszott a pontszerző helyről a férfi kajak négyes

A magyar férfi kajak négyes a hetedik helyen végzett 500 méteren a párizsi olimpián.

A Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor összeállítású egység kedden másodikként ért célba első pályáján, ezzel közvetlenül a középfutamba került, melyben csütörtök délelőtt ugyancsak második lett. A két órával későbbi döntőben jó időben, telt lelátók előtt nyílt lehetősége arra, hogy érmet szerezzen, és ezzel elérje a célját, de végül ettől jelentősen elmaradt.

NÁDAS Bence; TÓTKA Sándor; KULI István; CSIZMADIA Kolos
Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István és Tótka Sándor (j-b) a férfi kajak négyesek 500 méteres versenyének döntőjében
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

A mezőnyben ott voltak többek között a címvédő és világbajnok németek, a Tokióban második spanyolok és a tavalyi világbajnokságon a magyarok mögött harmadik ukránok, valamint a középfutamos szakaszban a legjobb időt evező ausztrálok.

Az egy éve Duisburgban vb-ezüstérmes magyar csapat, amely három éve szinte ugyanebben az összeállításban hetedik volt a tokiói játékokon – Kuli helyett Béke Kornél ült akkor a hajóban –, az idei, szegedi Eb-n negyedik lett, de ebben komoly szerepe volt a kedvezőtlen szélnek.

A rendkívül gyors számban nem lehetett nagy különbségek kialakulására számítani, ehhez képest a dobogóért folyt öldöklő küzdelem, azután egy második csoport következett. A futamot kétszer kellett elindítani, elsőre figyelmeztetést kapott a német és a magyar hajó is. Másodjára jól jöttek el a magyarok, de rövid időn belül már az ötödik helyen haladtak. Nem volt meg a megfelelő sebességük, emiatt nőtt a hátrány az élen haladókhoz képest, s végül ismét hetedikként értek célba a magyarok.

Az élen Németország, Ausztrália, Spanyolország sorrend alakult ki.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában