Lehull a lepel

2 órája

Magyar Péter pártjának próbált kedvezni a baloldali közvélemény-kutató cég

A felmérés adatait alaposabban megvizsgálva jelentős ellentmondások bukkantak elő.

MW

Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Hibás következtetések az IDEA Intézet felmérésében – írja a Magyar Nemzet a Pártreferencia közösségi oldalán közzétett bejegyzése alapján. Mint írták, a cég felmérése a Tisza Párt szavazóinak „pártpreferencia-életútjait” igyekezett jobban megismerhetővé tenni. Az IDEA közleményében közzétett adatsorok a 2022-es országgyűlési és a 2024-es EP-választások közötti összefüggéseket akarták bemutatni, ezek alapján azonban téves következtetéseket vontak le a Tisza Párt szavazóiról.

A felmérés adatait alaposabban megvizsgálva jelentős ellentmondásokra bukkanhatunk

– emelték ki.

Ismertették, az IDEA adatai szerint a 2022-es

  • Fidesz-szavazók tíz százaléka, 
  • a baloldali összefogás szavazóinak 47 százaléka szavazott idén a Tiszára, 
  • a korábbi Mi Hazánk-szavazók körében 18 százalék, 
  • az MKKP-szavazók körében 42 százalék ez az arány, 
  • a legutóbbi országgyűlési választáson nem voksolóknak pedig a 16 százaléka lett idén júniusra Tisza-szavazó. 
    A 2022-es parlamenti választás tényleges eredményeinek felhasználásával az előbbi százalékos arányok alapján kiszámítható, hogy összesen majdnem egymillió-nyolcszázezer szavazónak kellett volna idén június elején a Tiszára voksolnia, ha elfogadjuk az IDEA felmérésének eredményeit – összegezték.

A Pártreferencia rámutatott: 

azonban a valóságban mindössze egymillió-háromszáznegyven ezren szavaztak a Tiszára az EP-választáson, ami több mint négyszázezer szavazatnyi különbséget jelent.

Kifejtették, ez az eltérés rendkívül jelentős és arra utal, hogy elmaradt a felmérés „reality check”-je, az eredményeket a kutatók nem vetették össze megfelelően a valós adatokkal.

Mint írták,

egy ekkora különbség nem csupán statisztikai hibának tudható be, hanem azt jelzi, hogy szakmai szempontból megkérdőjelezhető az eredmények valóságtartalma. 

A cikk a további részletekkel IDE KATTINTVA olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában