Hűtő az éremért

1 órája

Így jutalmazzák az észak-koreai sportolókat az olimpiai sikerért

Évtizedek óta arról szólnak a hírek Észak-Korea kapcsán, hogy a gyengén teljesítő sportolók kegyetlen büntetést kapnak, de úgy néz ki, az „éremnek” van egy másik oldala is: az olimpiai éremmel hazatérők ugyanis arra számíthatnak, hogy visszatérésükkor királyi bánásmódban részesülnek.

MW

Ri Sze Ung birkózó bronzérmet szerzett a párizsi olimpián

Forrás: AFP

Fotó: Punit Paranjpe

Azok az észak-koreai sportolók, akik a legfelsőbb vezetőnek, Kim Dzsongunnak örömet okoznak a párizsi olimpián – azaz érmet szereznek –, a hírek szerint sorban állhatnak a luxuslakásokért, luxusautókért és akár hűtőkért is. 

A totalitárius diktatúrában élő nemzet néhány sztársportolója 2013-ban  jutalmat kapott azért, mert az előző évben a londoni játékokon szép eredményeket értek el. A KCNA állami hírügynökség arról számolt be, hogy több sportoló luxusotthonokba költözött a fővárost, Phenjant átszelő Pothong folyó mentén – emlékeztet a The Sun nyomán az Origo.

Luxusautókat – sőt, hűtőszekrényeket – is kaptak a jól teljesítők,  ami éles kontraszt ahhoz képest, hogy a hírek arról szóltak, szólnak, hogy a kudarcért viszont kemény kényszermunka jár Észak-Koreában.

A 2012-ben olimpiai bajnok súlyemelő, Om Juncshol akkoriban el volt ragadtatva az ajándékoktól, és megköszönte Kim Dzsongun „mélyen szerető törődését”.

A KCNA szerint a következőket mondta: 

Mi, sportolók az olimpiai játékokon aranyéremmel emelhettük Korea méltóságát és becsületét Kim Dzsongun mélységes, szeretetteljes gondoskodásának köszönhetően, aki minden mérkőzésen vezetett minket, erőt és bátorságot csepegtetett belénk.

Kim Kum-ok hosszútávfutó is kapott egy luxuslakást, amiért könnyekben tört ki.

Alig tudtam belépni a lakásba, mivel a csodálatos lakás minden szobája Kim Dzsongun mélységes, szerető gondoskodásához kapcsolódik, mélyen megérintett a szocialista rendszer jóindulata. Ez is megerősített abban a tudatban, milyen mélységes, szerető gondoskodás alatt élünk.

A párizsi olimpia alatt egyelőre az észak-koreaiak még nem érték el a londoni magasságokat, amikor az ország három aranyat szerzett, de az eddigi öt éremszerzőnek – két ezüst (szinkrontoronyugrás és asztalitenisz) és három bronz (mű- és toronyugrás, boksz és birkózás) már jár a luxusjutalom a hazatérés után.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában