Bűncselekmény

17 órája

Az illegális streaming a párizsi ötkarikás játékok egyik legnagyobb problémája

Az európai lakosok milliói néznek illegálisan sporteseményeket és vásárolnak hamisított sporteszközöket Európában. Az interneten több ezer oldalon lehet követni az olimpiai futamokat és a meccseket teljesen ingyen. Csakhogy az olimpia sporteseményeit engedély nélkül streamelni a neten bűncselekmény.

MW

Az olimpiai szurkolói zónában legálisan nézhető az ötkarikás játékok eseményei

Forrás: AFP

Fotó: Adnan Farzat

El kell ismerni, hogy a műsorszolgáltatási engedélyek megszerzéséért olyan hatalmas a verseny, hogy a kisebb csatornáknak esélyük sincs rá. Ennek alapján nem meglepő, ha sok honlap dönt úgy, hogy feketén közvetíti az olimpiát, de a NOB ezt nagyon nem nézi jó szemmel. Az ötkarikás játékok kezdete óta már több ezer honlap ellen indított eljárást a Google-nál – adta hírül a Neowin.

Érdekesség, hogy 2008-ban még a torrentoldalak ellen kellett küzdenie a a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. A szervezők akkor a Pirate Bay torrentoldallal viaskodtak az illegálisan megosztott közvetítések miatt, mára viszont egy sokkal nagyobb, nehezebb problémával kell megküzdeniük – írja a Világgazdaság.

Régen a torrentek ellen könnyebb volt fellépni. Egyrészt időigényes volt a tartalom le- és feltöltése, élőben nem is lehetett így követni az olimpiát, és az eltávolítás is könnyebben ment. Ezzel szemben az élő streamek a televíziós közvetítésekkel versenyezhetnek, hiszen valós időben, legfeljebb néhány másodperces csúszással adják az eseményeket. A NOB a Friend MTS kalózkodás elleni vállalattal kötött együttműködést, amely segít az olimpia szervezőinek fellépni az illegális streamingoldalakkal szemben.

Július végéig a NOB több mint 5900 honlap eltávolítását kérte a Google-tól az illegális streamek miatt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában