Fontos lépésre szánta el magát

Tegnap, 18:59

Új kihívás előtt Szilágyi Áron, de immár nem a páston kell küzdenie

A szerdai csapatban szerzett ezüstéremmel Szilágyi Áron befejezte szereplését a párizsi olimpián, azonban még van feladata, a klasszis vívó ugyanis pályázik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportolói bizottságába. A háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi igyekszik a személyes találkozók alkalmával is ajánlani magát.

MW

Szilágyi Áron kardvívó

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Bár a magyar férfi kardcsapat ugyan elvesztette a döntőt, de előtte a negyed- és az elődöntőt is heroikus küzdelemben nyerte meg. Jó volt látni, hogy a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád és Rabb Krisztián is örül az ezüstéremnek. Szilágyi Áron tekintete arról viszont nem árulkodott, vajon ez volt-e a pályafutása utolsó nagy csatája. 

SZILÁGYI Áron
Szilágyi Áron a 16 közé jutásért a férfi kard egyéni versenyében
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Új kihívások előtt

A fináléban 26-25-re még vezettünk, 29-29 is volt az állás, Korea utána lépett el, hajráemberként Szilágyi Áron az utolsó asszót ugyan megnyerte 8-5-re, de ez kevés volt a fordításhoz, 45-41-es vereség lett a vége – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról. Ez annak ismeretében különösen nagy eredmény, hogy Szilágyi Áron már az első mérkőzés közben, Olaszország ellen is sántikált. A korábbi válogatott kardvívó, a Magyar Vívószövetség kommunikációs igazgatója Szetey András úgy tudja, a sarkán újult ki a csonthártyagyulladás, az kínozta. 

Arra viszont ő sem tudja a választ, vajon a háromszoros olimpiai bajnok klasszis folytatja-e a pályafutását. Szilágyi Áron Áron 34 éves és mindent megnyert, leszámítva a csapat olimpiai aranyérmet. Immár családapa és elkezdte tervezni a civil pályáját, és ennek első és egyik legfontosabb lépése, hogy a magyar sportoló pályázik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportolói bizottságába.

Idegen pályán

A kampány régóta fut a közösségi médiában, ő is igyekszik személyes találkozók alkalmával ajánlani magát – írta meg az Origó.

Sokan jelezték, hogy támogatnak, számítok a magyar csapat mellett a nemzetközi vívótársadalomra is. Kicsit szokatlan még ez nekem, idegen pálya, mivel a páston vagyok otthon. Nem tudom, hogy százan vagy ezren fognak-e rám szavazni, de igyekszem helyt állni

– mondta el Szilágyi Áron. A NOB sportolói bizottságában a párizsi olimpia végével lejár az olimpiai bajnok úszó Gyurta Dániel mandátuma, és a MOB elnöksége - a pályázati anyagok áttekintése és a háromtagú előkészítő bizottság javaslata alapján - Szilágyi Áront javasolta új jelöltnek. Megválasztása esetén a megbízatás nyolc évre szólna, és egyben NOB-tagságot jelentene. 

A párizsi olimpián résztvevő sportolók az ötkarikás játékok idején választják majd meg a négy új tagot a 32 jelentkező közül. A 34 éves Szilágyi a csapatban nyert ezüsttel a legeredményesebb magyar sportolók rangsorában a 13. helyen áll - holtversenyben Gyarmati Dezsővel - három arany-, valamint egy-egy ezüst- és bronzéremmel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!