Ukrán válság

2023.12.06. 06:06

Hollandia 2,5 milliárd euróval támogatja Ukrajnát

651. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán tüzérek egy légvédelmi gépágyúval Kijev közelében 2023. november 30-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Oleh Petraszjuk

Az Egyesült Államok 175 millió dolláros újabb fegyvercsomagot küld Ukrajnának

Az Egyesült Államok újabb 175 millió dolláros (62 milliárd forint) fegyvercsomagot jelentett be Ukrajna katonai szükségleteinek támogatására szerdán. 

Antony Blinken külügyminiszter közleménye szerint amennyiben a Kongresszus nem járul hozzá az Ukrajna számára kért költségvetési kerethez, a most bejelentett csomag lesz az egyik utolsó katonai szállítmány. 

A külügyminiszter a közleményben létfontosságúnak nevezi, hogy az Egyesült Államok továbbra is vezető szerepet tölthessen be az Ukrajna támogatására alakult, 50 országból álló koalíció élén. 

A most bejelentett katonai szállítmányt az amerikai készletekből juttatják el az ukrajnai hadszíntérre. 

A csomag tartalmaz a többi között légvédelmi rendszerekhez utánpótlást, tüzérségi lőszereket, különböző típusú rakétákat, romboló lőszereket, a kritikus infrastruktúra védelmére szolgáló felszerelést, valamint szállítási és kiképzési szolgáltatást.

Fehér Ház: az év végén elfogy minden forrás Ukrajna támogatására, ha a Kongresszus nem fogadja el az elnök javaslatát

Az Egyesült Államoknak nem lesznek forrásai Ukrajna további támogatására, ha a Kongresszus nem szavazza meg az erről szóló elnöki indítványt – jelentette ki szerdán a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője. 

John Kirby sajtóértekezletén arra kérte a törvényhozást, hogy járuljon hozzá ahhoz a 106 milliárd dolláros költségvetési kiegészítéshez, amelyet még ősszel készített a Joe Biden elnök, és amely most már az Ukrajnának nyújtandó mellett tartalmaz Izraelnek nyújtandó támogatást, valamint az amerikai határőrizetre szánt összeget is.

A Fehér Ház illetékese rámutatott, hogy a jelenlegi források az év végéig elégségesek Ukrajna támogatásának folytatásához, de a kért kongresszusi jóváhagyás elmaradása katasztrofális lehet. Úgy vélekedett, hogy a Kongresszusban alapvetően kétpárti támogatást élvez az elnök javaslata, 

de kis számú republikánus túszul ejtette azt, tudniillik szélsőséges bevándorlási elképzelését akarja megvalósítani.

Hozzátette, hogy Joe Biden elnök nyitott a jóhiszemű tárgyalásra a bevándorlási rendszert illetően.

Volt ukrán ellenzéki képviselő holttestét találták meg Moszkva közelében

Holtan találták Ilja Kiva volt ukrán ellenzéki parlamenti képviselőt a moszkvai régióban lévő Ogyincovo közelében szerda délután. 

A politikust a Rosszija 1 televízió tudósítása szerint arccal a hóban találták meg, a fején lőtt sebbel, Szuponyevo községben, egy szállodánál.

 Az ügyben a Nyomozó Bizottság (SZK) vizsgálatot indított. 

Kivát, aki támogatta az Ukrajna ellen megindított orosz "különleges hadműveletet" és bírálta az ukrán vezetést, márciusban fosztották meg mandátumától. Novemberben egy lvivi bíróság távollétében 14 év börtönbüntetésre ítélte és vagyonelkobzásra, miután 

több vádpontban, köztük hazaárulásban és az Ukrajna területi épsége elleni támadásban is bűnösnek találta. 

Kiva tavaly január végén hagyta el Ukrajnát, majd három hónappal később politikai menedékjogot és orosz állampolgárságot kért Vlagyimir Putyin orosz elnöktől. A volt képviselő még tavaly áprilisban azt állította, hogy orosz biztonsági szervek meghiúsítottak egy ellene irányuló merényletet. Ilja Kiva orosz televíziós talk-showk gyakori vendége volt. 

Ukrainian Parliament Session In Kyiv
 Ilja Kiva 
Forrás: AFP

Szerdán azt is bejelentették, hogy Luhanszkban életét vesztette Oleg Popov, az Oroszországhoz csatolt "Luhanszki Népköztársaság" parlamenti képviselője. A politikus gépkocsiját ismeretlenek felrobbantották.

Volodimir Zelenszkij biztosította honfitársait afelől, hogy Ukrajna győzni fog

Oroszország feletti győzelemről és "minden nehézség ellenére" tisztességes béke eléréséről biztosította honfitársait Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán, a fegyveres erők napján. 

"Nehéz volt, de megmaradtunk" - monda Zelenszkij, aki mobiltelefonján, Kijev utcáin gyalogolva rögzítette reggeli videóüzenetét. Elment a főváros központi részén található emlékfalhoz, hogy lerója kegyeletét az elesett katonák emléke előtt. 

"Nem egyszerű most sem, de haladunk. Bármilyen nehéz lesz is, de egyszer elérjük céljainkat. A tisztességes, szabad békét" 

- hangoztatta. 

Zelenszkij ukrán elnök
Fotó: AFP

Zelenszkij az emlékfalhoz menet több járókelőt üdvözölve hangsúlyozta, hogy Ukrajnának nincs más választása, mint felszabadítani területeit. 

"Ezek a mi földjeink. Ez a mi népünk. Van más választás? Nincs. Kilenc év és 651 napnyi háború áll mögöttünk. A győzelem pedig előttünk. Hogyan lehetne másképp? Van más alternatíva? Mindannyian tudjuk: nincs" 

- jelentette ki. 

Zelenszkij a 2014-ben megépült emlékműről azt mondta: az segít erősíteni az ukránok lelkét "a félelemmel, a bizonytalansággal, a kétségbeeséssel, a viszállyal és a megadás gondolatával szemben".

Ezzel a tűzerővel szemben esélyük sem volt az ukránoknak + videó

A hadsereg légierejének Mi–28N helikopterei súlyos csapást mértek az ukrán támaszpontokra az orosz–ukrán háborúban – jelentette be az orosz védelmi minisztérium a Telegram-csatornáján. A harci alkalmazás eredményeként minden célpont megsemmisült – tették hozzá - írja a Magyar Nemzet.

Amerikai katonák európai bevetésével fenyegetőzik a védelmi miniszter

Immár odáig fajult a helyzet, hogy fenyegetéssel próbálja rávenni a szkeptikus republikánusokat az Ukrajnának szánt újabb horribilis összegű segély megszavazására az amerikai védelmi miniszter. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök viszont lemondta az amerikai törvényhozók előtti online bejelentkezését - írja a Magyar Nemzet.

A teljes cikk ITT olvasható el. 

Grad rakétarendszerekkel támadták Brjanszk régióját

A Brjanszk régiójában található Szuzemkában lakóépületeket lőttek az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) Grad többszörös kilövésű rakétarendszerekkel – írta a Mash a Telegram csatornáján.

Mint írták, két lövedék eltalált egy lakóépületet, egy másik pedig egy transzformátorokat gyártó üzem tetejét.

Támadások Belgorodban

Belgorod kormányzója, Vjacseszlav Gladkov több tucatnyi lövöldözésről számolt be a Telegram csatornán a régióban az elmúlt 24 órában.

Belgorod régiójában Zsuravlevka Naumovka és Krasny Khutor került tűz alá. Áldozatok vagy károk nem történtek.

Ezenkívül a régió felett három repülőgép-típusú drónt is lelőttek – tette hozzá.
Repnoe faluban a lehulló dróntörmelék következtében egy autó és egy elektromos vezeték is megsérült.

Hollandia 2,5 milliárd euróval támogatja Ukrajnát

A holland kormány 2,5 milliárd euró (2,7 milliárd dollár) támogatást különített el Ukrajnának a jövő évre - közölte Hanke Bruins Slot külügyminiszter december 5-én kijevi látogatása során, ahol ukrán kollégájával, Dmytro Kulebával találkozott. "Az önök harca a mi harcunk is. Az önök biztonsága a mi biztonságunk. Ezért a holland kormány 2,5 milliárd eurót különített el Ukrajna támogatására" - mondta Bruins Slot.

KULEBA, Dmitro; BRUINS SLOT, Hanke
Dmitro Kuleba ukrán (j) és Hanke Bruins Slot holland külügyminiszter kezet fog sajtótájékoztatójuk kezdetén Kijevben 2023. december 5-én
Fotó: Szerhij Dolzsenko / Forrás: MTI/EPA

Késik a fegyverszállítás

"A német hadiipar nem tudja olyan gyorsan fegyverrel és lőszerrel ellátni Ukrajnát, mivel időbe telik a fegyverek legyártása" – mondta el Boris Pistorius német védelmi miniszter a ZDF televíziónak adott interjújában.

"Jelenleg azzal a problémával küzdünk, amely jól ismert, hogy a védelmi ipar bizonyos területeken nem képes kielégíteni a keresletet" – tette hozzá.

A védelmi minisztérium vezetője szerint Németország "megteszi, amit tud", ami "majdnem minden más szövetségesre és partnerre" is vonatkozik.

Pistorius korábban azt mondta, hogy Németország nem Ukrajna szövetségese, és nem köteles semmilyen szövetség keretein belül beavatkozni a konfliktusba. Az osztályvezető emlékeztetett arra, hogy országa a második helyen áll a Kijevnek nyújtott segítség mértékét tekintve, "messze megelőzve a többieket".

Magukra hagyott katonák

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) katonái arról panaszkodtak, hogy a parancsnokság elhagyta őket a fronton – számolt be róla a Business Insider.

"Senki sem ismeri a célokat. Sokan úgy gondolják, hogy a parancsnokság egyszerűen elhagyott minket. A srácok úgy vélik, hogy jelenlétünknek inkább politikai, mint katonai jelentősége volt" – mondta újságíróknak az egyik katona.

Saját aknamezőjén robbant fel az ukrán sereg

Az ukrán katonák a Luhanszki Népköztársaságban (LPR) Kremennaja városától délnyugatra fekvő Cservonaja Dibrova falu közelében felrobbantották magukat saját aknamezőjükön – mondta el Andrej Marochko nyugalmazott LPR alezredes.

A szakértő szerint az eset a földi felderítés során történt. A csoport egy aknamezőbe lépett, amely Marocsko szerint nagy valószínűséggel nem volt feltüntetve a térképen.

Az egyik katona nem élte túl a robbanást – állítja a katonai szakértő.

NAJEV, Szerhij
Szerhij Najev ukrán altábornagy egy lelőtt orosz drón roncsa mellett beszél egy légvédelmi egység katonáinak Kijev közelében 2023. november 30-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt
Fotó: Oleh Petraszjuk / Forrás: MTI/EPA

Ukrajna újabb fegyver igényt jelentett be

Ukrajna az USA-tól újabb fegyvercsomagot kért, amely különböző radarokat tartalmaz, valamint 120 mm-es légvédelmi rakétákat a Grad rendszerekhez – írja a Politico.

Korábban Chad Pergram tudósító arról számolt be, hogy az amerikai szenátusban titkos eligazítást tartottak a kormányzat Ukrajnának és Izraelnek nyújtott segítségkéréséről. A találkozón "ingerlékeny" légkör uralkodott a demokraták és a republikánusok képviselői között, és a viták botrányig fajultak.

Szlovénia 1,5 millió euróval támogatja Ukrajnát

Mateja Prevolšek ukrajnai szlovén nagykövet bejelentette, hogy az ország 1,5 millió eurót (1,6 millió dollárt) biztosít Ukrajnának aknamentesítésre – jelentette be az ukrán gazdasági minisztérium december 4-én - írja a Kyiv Independent.

Fennakadások a moszkvai repülőtereken

December 6-án három moszkvai repülőtéren több járat késett, többet pedig töröltek - derül ki a Yandex.Schedules szolgáltatás adataiból.

Négy járat késett Domodedovóban, hármat pedig töröltek. Kilenc Vnukovóba tartó járatot elhalasztottak, hármat töröltek. Nyolc Seremetyevóba tartó járat késett, egyet pedig töröltek – írja a Lenta.

Zelenszkij indok nélkül lemondta a létfontosságú találkozót az amerikai törvényhozókkal

A BBC arról ír, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az utolsó pillanatban lemondta kiemelt fontosságú keddi online tájékoztatóját, amit az amerikai törvényhozókkal tartott volna. 

ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök interjút ad az Associated Press amerikai hírügynökségnek egy harkivi bunkerben 2023. november 30-án
Fotó: Efrem Lukackij / Forrás: MTI/AP

Kicsivel korábban Andrij Jermak, Zelenszkij kabinetfőnöke bejelentette:

Amerika további támogatása nélkül rendkívül nagy az ukrán vereség kockázata.

Hozzáteszik: hiába sürgette a Fehér Ház újból Ukrajna további támogatását, az amerikai kongresszus ellenáll. Mint kiderült, még mindig nem jutottak közel egy kompromisszumos megállapodáshoz, amely segítené az ukrán háború finanszírozását.

A Mandiner teljes cikke ITT olvasható el. 

Orosz támadások a Szumi területen

Az oroszok december 5-én hét települést támadtak meg a Szumi terület határa mentén, a nap folyamán 15 alkalommal lőtték – jelentette a Szumi terület katonai adminisztrációja.

Csaknem nyolcezren érkeztek Ukrajnából kedden

Magyarország területére kedden az ukrán-magyar határszakaszon 4256 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 3521 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 36 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - írták.

Ez történt kedden:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában