Közel–keleti konfliktus

2 órája

Az izraeli légvédelem Eilatra irányzott rakétákat fogott el – frissül

Az izraeli–palesztin háború 289. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A palesztinokat támogató jemeni síita húszi felkelők gépfegyvereiket a magasba tartva Izrael és az Egyesült Államok ellen tüntetnek Szanaában 2024. július 5-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Jajha Arhab

Cikkünk frissül!

A Nyíl 3 ellenrakétái Jemenből Eilatra irányzott rakétákat fogtak el

Az izraeli légvédelem Nyíl 3 rakétái Jemenből Izrael Vörös-tengeri kikötővárosára, Eilatra irányzott rakétákat fogtak el - jelentette az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője vasárnap.

Néhány órával Izraelnek a jemeni Hudajda kikötőváros ellen intézett légicsapásai után az Iránból irányított jemeni húszi lázadók ballisztikus föld-föld rakétát indítottak Izrael vörös-tengeri kikötővárosa ellen, melyet az izraeli légvédelem elfogott.

Eilaton vasárnap reggel negyed hétkor megszólaltak a légvédelmi szirénák, és óvóhelyre vonultak az ott élők. A katonai szóvivő szerint azért léptek működésbe a riszatások, mert attól tartottak, hogy az elfogó rakéta lehulló töredékei vagyoni kárt okozhatnak, vagy megsebesíthetik az embereket. A szóvivője arról tájékoztatott, hogy "a lövedék nem jutott be Izrael területére", mert már korábban megsemmisítették.   

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter telefonon beszélt Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel Izrael jemeni támadása után. A Pentagon nyilatkozata szerint Austin elismerte, hogy Izrael több hónapja zajló, ellene irányuló húszi támadások után hajtotta végre légicsapásait, és megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael biztonsága és önvédelemhez való joga mellett.   

Az izraeli katonai rádió beszámolója szerint a húszi lázadok az elmúlt mintegy kilenc és fél hónap alatt közel kétszáz lövedéket indítottak Izrael ellen, melyeket a nyugati szövetségesek, vagy Izrael légvédelme elfogott. Péntek reggel a húszik drónja a Földközi-tenger felől eljutott Tel-Avivba, ahol felrobbanásával megölt egy, és megsebesített több Izraelit.   

Az izraeli légierő vadászgépei válaszul szombaton intenzív légicsapásokkal megtámadták a jemeni Hudajda kikötővárost.

Ez történt szombaton:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában