Nézőpont Intézet

2 órája

Felháborodtak az ukrán olajszankciók miatt a magyarok

Még Gyurcsány Ferenc és Magyar Péter támogatóinak relatív többsége sem ért egyet az Ukrajna által kivetett szankciókkal.

MW

Az Adria kőolajvezeték fogadópontja a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában 2022. május 24-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A magyarok 69 százaléka elfogadhatatlannak tartja, hogy Ukrajna korlátozni akarja a Magyarországra és Szlovákiába jutó olajszállítást

– derül ki a Magyar Nemzethez eljuttatott felmérésből, melyet a Nézőpont Intézet készített. De még a DK- és a Tisza-szavazók relatív többsége (47 százalékuk) is így gondolkodik.

Még Gyurcsány Ferenc és Magyar Péter támogatóinak relatív többsége sem ért egyet az Ukrajna által kivetett szankciókkal
Forrás: Nézőpont Intézet

A múlt héten a magyar baloldal által újraválasztott Európai Bizottság bejelentette: nem kíván segíteni a tagállamoknak.

Arra a kérdésre, hogy az Európai Uniónak fel kellene-e lépnie, hogy rendezze az olajszállítással kapcsolatos vitát, a magyarok 77 százaléka válaszolt igennel, és csak 16 százalékuk nemmel, de még a Tisza-pártiak 68 és a DK-szavazók 58 százaléka is így vélekedett.

Pártállástól függetlenül nagy az egyetértés a magyarok között abban, hogy az EU-nak fel kellene lépnie a helyzet rendezéséért
Forrás: Nézőpont Intézet

A magyar közéletben felmerült annak a lehetősége is, hogy az olajszankciókra Magyarország válaszul az ukrán áramellátás visszatartásával feleljen. Ennek jelenleg azonban nincs még elsöprő támogatása: a magyarok 47 százaléka elfogadhatónak tartaná a válaszlépést, 42 százalékuk nem.

További részletekért kattintson.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában