Ukrán válság

Tegnap, 7:34

Eddig több mint nyolcezer orosz légi célpontot semmisített meg az ukrán légierő

893. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az ukrán nemzeti gárda 15. zászlóaljának katonája Leleka ukrán felderítő drónt indít el a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai területen húzódó orosz front közelében 2024. július 29-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Andrij Andrijenko

Ukrán elnök: megérkeztek az első F-16-osok

Volodimir Zeleszkij ukrán elnök megerősítette vasárnap, hogy megérkeztek az első F-16-os vadászgépek Ukrajnába. 

Az államfő ezt egy Kijev melletti repülőtéren jelentette be a légierő napja alkalmából. 

Az esemény résztvevői közben láthatták az F-16-osokat a földön és a levegőben.

 "A háború kezdete óta beszélünk arról partnereinkkel, hogy le kell zárni a légterünket az orosz rakéták és repülőgépek elől. Több száz találkozót és tárgyalást tartottunk légierőnk, légvédelmünk, hadseregünk képességeinek megerősítése érdekében. Gyakran hallottuk azt a választ, hogy lehetetlen, de mi mégis valóra váltottuk" - jelentette ki az államfő. Köszönetet mondott Ukrajna azon partnereinek - kiemelve Dániát, Hollandiát és az Egyesült Államokat -, akik lehetővé tették azt, hogy országa F-16-os vadászgépeket kapjon 

Zelenszkij nem fedte fel, hány repülőgép érkezett meg Ukrajnába. Megjegyezte, hogy számuk még nem elegendő, de reményét fejezte ki, hogy hamarosan újabb gépek érkeznek.

Újabb ukrán település elfoglalásáról számoltak be Moszkvában

Orosz csapatok elfoglalták a Donyeck megyei Novoszelivka Pervaja települést - közölte az orosz védelmi minisztérium a vasárnapi hadijelentést ismertetve. 

A  jelentés szerint az ukrán hadseregnek több mint 1900 katonája esett el vagy sebesült meg a harci érintkezés vonalán. 

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg több lőszer- és üzemanyagraktárt, egy Szu-27 harci repülőgépet, 13 HIMARS-rakétát, továbbá 162 drónt, 2 Leopard típusú harckocsit, valamint egy Patriot légvédelmi rakétarendszer radarállomását.

Ukrán légierő: több mint nyolcezer orosz légi célpontot semmisítettek meg

A háború két és fél évvel ezelőtti kezdete óta az ukrán légierő több mint nyolcezer orosz légi célpontot semmisített meg, beleértve több száz repülőgépet és helikoptert, több ezer manőverező robotrepülőgépet és drónt – közölte Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka vasárnap, a légierő napja alkalmából közzétett üzenetében.

A parancsok kiemelte, hogy az ukrán pilóták több mint húszezer harci küldetést teljesítettek. Szavai szerint „a modern nyugati fegyverek hatékony és ügyes használatával a légierő katonái nagy bátorságról, hősiességről, professzionalizmusról és találékonyságról tettek tanúbizonyságot”. Olescsuk hozzátette, hogy a háború kezdete óta a légierő 4475 katonája részesült állami kitüntetésben, közülük 47-en lettek Ukrajna hősei, 25-en a haláluk után kapták meg az elismerést.

A déli Herszon megye kormányzói hivatala a Telegramon arról tájékoztatott vasárnap, hogy az előző napon végrehajtott orosz támadásokban a régió 15 lakosa sérült meg, köztük egy gyerek. A jelentés szerint az orosz hadsereg eltalált egyebek mellett egy létfontosságú infrastrukturális létesítményt, egy üzletet, négy többszintes lakóépületet és 11 családi házat. Ezen felül megrongálódott egy gázvezeték, egy busz, egy mentőautó és több személygépkocsi is.

A légierő parancsoka a Telegramon közölte, hogy az éjjel az orosz erők négy rakétával és öt csapásmérő drónnal támadták Ukrajnát, a légvédelem mindegyik ellenséges drónt lelőtte.

Az ukrán állami vasúttársaság tájékoztatása szerint a közép-ukrajnai Poltava megyében az éjszakai orosz ágyúzások következtében megrongálódott a vasúti infrastruktúra. Hozzátették, hogy senki sem sérült meg a támadásokban.

Az északkeleti Szumi megyében – az északi műveleti parancsnokság közlése szerint – az orosz támadások következtében két, közelebbről nem megnevezett infrastrukturális létesítmény rongálódott meg.

Az ukrán vezérkar vasárnapi összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége megközelítette az 583 ezret. Közlésük szerint az ukrán erők szombaton megsemmisítettek egyebek mellett öt orosz harckocsit, 59 tüzérségi és három légvédelmi rendszert, valamint 41 drónt.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtóértekezletet tart Kijevben 2024. július 15-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt
Fotó: Efrem Lukackij / Forrás: MTI/AP

Zelenszkij: további csapásokra van szükség

Az ukrán elnök napi videójában arról beszélt, hogy sikeresek voltak az orosz repülőterek, olajfinomítók és a logisztikai bázisok elleni ukrán dróncsapások. Volodimir Zelenszkij szerint a háború következményeit testközelbe kell vinni Oroszországban.

Hosszú távú csapásokat kell mérni a megszállókra. Olyan helyeket kell támadni, ahonnan rakétákat, 'Shahed' drónokat, bombákat indít. Szükségünk van a döntésre, hogy minden olyan fegyvert bevethessünk, ami hatékony lehet. A csapások, amik tönkreteszik az orosz logisztikát és a bázisokat, közelebb hozza a háború végét

– mondta napi videójában az ukrán elnök.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 7149-en léptek be Magyarországra szombaton, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 6539-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap.

A beléptetettek közül a rendőrség 76 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Ez történt szombaton:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában