Migráció

2 órája

Megsokszorozta bevételét Donáth Anna volt munkáltatója

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, a Soros-hálózat, különböző EU-s források, továbbá az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége segítik a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesületet.

MW

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom által szervezett tüntetésen beszél a Sándor-palotánál 2024. február 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Több mint 100 millió forinttal, 237,9 millióról 343,9 millió forintra növelte bevételeit 2023-ban a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület, amelynek korábban a Momentum bukott elnöke, Donáth Anna is dolgozott.

A szervezetet a Magyar Narancs által a „szociológia fenegyerekének” nevezett Örkény Antal vezeti. Életrajza – akárcsak a nyilatkozatai – figyelemre méltó: az MTA doktora, professor emeritus az ELTE TáTK-on, nem mellesleg a CEU vendégoktatója. A neve már a Soros Alapítvány 1988-as évkönyvében is szerepelt, de feltűnik például az 1995-ös támogatottak körében is.

Örkény az elmúlt években rendszeresen hangot adott kormánykritikus véleményének, de a bírálatból jutott a magyar embereknek is. 

A 2015-ös migrációs válság idején azzal vádolta a kormányt, hogy „gyűlöletkampányt” folytat, amit „tragédiának” nevezett, és azt hangoztatta, hogy nincs „önkontroll a magyar társadalomban... Ehelyett teljes zavar van az emberekben.” Kijelentette továbbá, hogy „az állam a jelenlegi menekültpolitikájával tudatosan megzavarja a köznyugalmat, és hergeli az ördögöt, ami benne van mindnyájunkban”.

Ezek után nyilván nem meglepő, hogy a Menedék Egyesület szorosan együttműködik a Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok hálózata által támogatott különféle szervezetekkel, különösen a Helsinki Bizottsággal, és hosszú évekre visszamenőleg alapot szolgáltat a Magyarországot elítélő uniós (például itt) és az amerikai (itt) jelentésekhez.

Visszatérve a szervezet 2023-as beszámolójára, meglepő, hogy a dokumentum szerint a rendelkezésre álló pénzeszköz tetemes része, 214,2 millió forint bérköltségre ment el. Az egyesület statisztikai állományi létszáma 32,3 fő volt, ami azt jelenti, hogy ha a fenti összeg egyenlően oszlott meg a dolgozók között, akkor havonta több mint félmillió forintot kerestek.

A legnagyobb összeggel – a 2023-as évre 174 millió forinttal – az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága járult hozzá a Menedék munkájához. A különböző EU-s forrásokból 35 millió forint jutott a tárgyévre, a Soros-hálózat két alapjából pedig több mint 47 millió. 

A milliárdos spekuláns mellett a szervezet szponzorai között találjuk továbbá az Egyesült Államok budapesti nagykövetségét (6,2 millió forint) és több külföldi menekültügyi csoportot.

Érdemes megemlíteni, hogy a migránsokat segítő csapat 2020-ban még „csupán” 141,1 millió forintból gazdálkodhatott, vagyis négy év alatt nem egészen két és félszeresére nőtt a büdzséjük. Ez legnagyobb részben az ENSZ bőkezűségének köszönhető: a világszervezet által nyújtott támogatás ez idő alatt több mint 70 százalékkal nőtt. További érdekesség, hogy a négy évvel ezelőtti jelentésükben nem szerepeltek a Nyílt Társadalom-egyletek. Hogy például a tavalyiban mégis, az azért különös, mert a Soros-hálózat állítólag elhagyni készült Európát, hogy a világ más területeire koncentráljon.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában