Terrorfenyegetés

4 órája

Beismerő vallomást tett a Taylor Swift bécsi koncertjén merényletre készülő osztrák fiatal (frissült)

Beismerő vallomást tett az a 19 éves fiatal férfi, akit amiatt vettek őrizetbe Ausztriában, mert a hatóságok szerint hűségesküt tett az Iszlám Állam terrorszervezetnek és támadásra készült Taylor Swift bécsi koncertjén – közölte csütörtökön az osztrák biztonsági szolgálat magas rangú tisztségviselője.

MW

Rendőrségi jármű áll a bécsi Ernst Happel-stadion bejáratánál 2024. augusztus 8-án, miután terrorfenyegetés miatt előző este lemondták a három tervezett Taylor Swift-koncertet a rendezvény szervezői

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Max Slovencik

A bejelentés szerint

a 19 éves, észak-macedóniai származású fiatal pokolgépekkel és szúró-vágó fegyverekkel felszerelkezve készült vérfürdőt rendezni Taylor Swift bécsi koncertjén

 – tudatta Omar Haijawi-Pirchner, az állambiztonsági szolgálat vezetője.

Franz Ruf, az osztrák belügyminisztérium közbiztonsági ügyekért felelős főigazgatója az ORF osztrák közrádióban elmondta, hogy 

a fő gyanúsítottnál tartott házkutatás során talált vegyi anyagok arra utalnak, hogy a 19 éves férfi konkrét lépéseket tett a terrortámadás előkészítéséhez.

A gyanúsítottnak nem volt koncertjegye, és az Ernst Happel stadion közelében készült támadásra. Már korábban rendőri megfigyelés alatt állt, mivel szoros szálak fűzték egy iszlamista hálózathoz. A gyanúsított az interneten tanulmányozta a pokolgépkészítést, és a nyomozóknak tett vallomásában elmondta, hogy aznap vagy a következő nap akart végezni magával a tömegben.

„Egy tragédiát sikerült megakadályozni” – mondta bécsi sajtótájékoztatóján Gerhard Karner osztrák belügyminiszter.

A 19 éves fiatalt és egy 15, valamint egy 17 éves gyanúsítottat szerdán vették őrizetbe terrorcselekmény kitervelésének gyanújával.

Omar Haijawi-Pirchner szerint 

a 17 éves fiú a másik gyanúsítotthoz hasonlóan tömegbe vegyülve készült öngyilkos merényletet elkövetni szúrófegyverekkel és robbanószerrel. Az ügyben előállítottak és kihallgattak egy török származású 15 éves fiút is, aki a gyanú szerint tudhatott legalább a 19 éves gyanúsított merényletterveiről, s egyelőre a rendőrségi nyomozás tárgya, hogy mennyire volt köze az előkészületekhez. A 19 éves gyanúsított kapcsolatban állt a 17 éves és a 15 éves fiúval is.

A rendőrség szerint a 19 éves gyanúsított július 25-én mondott fel munkahelyén azt mondván, hogy még „nagy dolgokra” készül. A hatóságok szerint azóta intenzíven készült a merényletre.

Ruf elmondta, hogy a 19 éves gyanúsított „feltűnően megváltoztatta kinézetét, hogy az jobban illeszkedjen az Iszlám Állam terrorszervezet szabványához”.

A 17 éves gyanúsított egy olyan cégnél dolgozott, amely a stadionban nyújt szolgáltatásokat a nézőknek. A fiatal az előkészületek során elhagyta barátnőjét. A rendőrség szerdán fogta el őt éppen útban a stadion felé. A fiatal egyelőre hallgat az ellene felhozott vádak ügyében.

Mindkét gyanúsított esetében észrevehető változás állt be társadalmi viselkedését illetően – mondta Ruf.

Ruf hangsúlyozta, hogy jelenleg nem keresnek további gyanúsítottakat annak ellenére, hogy gőzerővel zajlik a nyomozás a két gyanúsított környezetében. A gyanúsítottaknál találtak egy rendőrségi villogót és szirénát is, ami feltételezések szerint segített volna vagy abban, hogy a helyszínre jussanak, vagy esetleg a menekülésben.

Omar Haijawi-Pirchner szerint a készülő terrorcselekményről egy külföldi titkosszolgálatól kaptak értesítést. 

Különösen a terrorizmus elleni küzdelemben létfontosságú az információmegosztás

– hangsúlyozta. Mint mondta, az értesítés eredetileg csak egy lehetséges elkövetőre vonatkozott, de további információk beszerzésével végül egy a hatóságok előtt ismert iszlamista hálózathoz jutottak el.

Gerhard Karner belügyminiszter arról beszélt, hogy a nyomozó közbelépésével tragédiát sikerült megakadályozni. 

A helyzet komoly volt, és komoly most is

– mondta sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy a nagy koncertek kedvelt célpontjai az iszlamista merénylőknek.

Swift csütörtökön, pénteken és szombaton adott volna koncertet a bécsi arénában, de szerda este mindhárom fellépést lemondták. A koncertre érkezők mély csalódottsággal fogadták a híreket, többen könnyekkel reagáltak, hiszen voltak, akik hónapok óta készültek, s olyanok is, akik tengerentúlról, így az Egyesült Államokból, illetve Kanadából érkeztek Ausztriába. A terrorveszély miatt azonban végül megértéssel fogadták a fellépések lemondását. Becslések szerint 170 ezer embert vártak az Eras-Tour nevű turné három bécsi koncertjére.

Az amerikai sztár a jövő héten Londonban öt alkalommal áll színpadra. Az ottani rendőrség tájékoztatása szerint a bécsi események nincsenek hatással a londoni koncertekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában