Közvéleménykutatás

2 órája

A demokrata jelölt lecserélése ellenére a magyarok többsége Trump győzelmét véli kedvezőbbnek

A magyar lakosság fele szerint hazánk továbbra is Trump győzelmével járna jobban az Amerikai Egyesült Államok novemberben esedékes elnökválasztásán – derül ki a Real-PR 93. friss közvélemény-kutatásából.

MW

Emberek figyelik kivetítőn Kamala Harris és Donald Trump elnökjelölti vitáját 2024. szeptember 10-én Washingtonban

Forrás: AFP

Fotó: Allison Bailey

A friss felmérésből kiderül: a keddi Trump-Harris elnökjelölti vita időszakában is stabil maradt a magyar társadalomban a Trump győzelmétől többet remélők tábora. 

Donald Trump és Kamala Harris indul majd az USA elnöki székéért a 2024. november 5-én esedékes választásokon. Az USA regnáló elnöke, Joe Biden július 21-én lépett vissza a Demokrata Párt elnökjelöltségétől. A demokraták végül vita és új előválasztási kampány nélkül Kamala Harris jelenlegi alelnököt támogatják majd az elnöki tisztségért vívott versenyben.

A Real-PR 93. harmadik alkalommal mérte fel a magyar társadalom véleményét az USA elnökválasztásának kérdésében, de Kamala Harris elnökjelölté történő előléptetése óta először. 2023 novemberében még a felnőtt lakosság relatív többsége (47 százalék) tartotta Magyarország szempontjából jobbnak Trump visszatérését a korábbi demokrata jelölttel Joe Bidennel szemben, míg 2024 februárjában arányuk már elérte a társadalom abszolút többségét (51 százalék). 

A felmérés alapján jelenleg 50 százalék azok aránya a felnőtt magyar társadalomban, akik Trump győzelmét tartanák pozitívnak hazánk szempontjából, tehát kijelenthető, hogy az ellenjelölt személyének változása nem volt hatással Trump hazai megítélésére. A társadalom nagyjából egynegyede (26 százalék) szerint Kamala Harris jelenlegi alelnök megválasztása lenne jobb Magyarország szempontjából, tehát a demokrata jelölt preferáltsága csupán fele a republikánusénak. 

A biztos szavazók körében Trump megválasztását 51 százalék tartaná jobbnak Magyarország szempontjából, ami nagyságrendileg megegyezik a legutóbbi kutatásban mért adattal. Ebben a körben a Kamala Harris megválasztását kedvezőbbnek tartók aránya 31 százalékra tehető. 

A magyar kormányfővel elégedett szavazók körében elsöprő a korábbi elnök támogatottsága, Trump visszatérése 85 százlékuk szerint jobb lenne Magyarország szempontjából. A kormányfőkritikus szavazók több mint ötöde tartaná Trump győzelmét kedvezőbbnek (22 százalék), míg az abszolút többségük (57 százalék) szerint Kamala Harris elnöksége jelentene pozitívumot hazánk számára – írja a Real-PR 93.

Az is kiderült, hogy a budapesti válaszadók 37 százaléka Harrist, míg 41 százalékuk Trumpot tartaná hazánk szempontjából megfelelőbb elnöknek. A vidékiek körében a Trump-szimpátia magasabb, 52 százalékuk a volt elnök, míg 24 százalékuk a jelenlegi alelnök megválasztását tartaná kedvezőbbnek. 

Világosan látszik, hogy a Trumppal szimpatizálók aránya növekszik az életkor emelkedésével: a 18- 39 évesek körében 45 százalék, a középkorúak körében 50 százalék, míg a 60 év felettieknek már az 54 százaléka örülne a visszatérésének. Minden lakóhely, és életkor szerinti demográfiai csoportban Trump győzelmét pozitívabbnak ítélik meg Magyarország jövője szempontjából, mint Kamala Harrisét – zárul a felmérés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában