Otthon

2010.02.16. 17:50

A kísértéstől a megérzésig

Székesfehérvár - A lakás megújításához néha elég, ha kicseréljük a lakásban a drapériákat, áthúzatjuk a bútorokat... Az idei textiltrendekről, a divatos anyagokról, színekről, mintákról kérdeztük a szakembert.

Gábor Gina

- A világ vezető dizájnerei évente Frankfurban mutatják be az aktuális  trendeket - mondja erről Demeterné Pápai Erzsébet lakberendező, aki Frankfurtba most nem jutott el, de nemrég járt a nürnbergi textilvásáron, ahol már megjelentek a  divatot tükröző kárpitok, függönyanyagok.
- A textileket vizsgálva mindenki  többféle stílus, irányzat  közül választhatja ki a  megfelelőt - meséli Demeterné Erzsébet. Az egyik irányzatot futurusztikának nevezik: a szövetre  jellemző a természetes egyszerűség, gyakoriak a gyökérszerű fonások, szívesen alkalmaznak újrahasznosított anyagokat, pliszírozott papírtextiliát, rusztikus felületű bőröket. Ám ez aranyos csillogással párosul, hiszen az irányzat színe a méz-arany, a rozsdabarna, a karamell és a bézs.
Egy másik stílus fantázaneve: "kísértés" -  tudom meg a lakberendezőtől. Jellegzetessége a merész színpadiasság  -   mintha csak egy díszletben lennénk. A klasszikus bútor - például egy szófa  -formája  nyújtottabbá válik,  a hozzá illő kárpiton elnagyoltak a minták, erőteljesek a   színek:  burgundi vörös,  rézvörös,  férfias olívazöld,   pompás királykék.
A harmadik irányzat neve hipertermészet:  ez a  városlakók stresszes életetét igyekszik kellemesebbé tenni. A természetben található anyagok kedvező tulajdonságait igyekszik felhasználni, például a bambusz hőszabályozó vagy az organikus len antibakteriális képességét.    Az anyagok szerkezete gyakran utánozza a természetet, és a kelméket visszafogott, az alapszínhez hasonló tónusú hímzések  díszíthetik. A színek finoman púderesek, pasztellek:  halványrózsaszínt, vízkéket, világoszöldet használnak, barnával, feketével...
A negyedik stílus neve: intuíció, megérzés.  Azoknak,    akik kedvelik a vidám, színes tereket, de fontosnak tartják a tárgyak funkcionalitását is. A minták között fellelhetők  a '80-as évek geometrikus alakzatai is. (Ez a stílus tűnik a legismerősebbnek, hiszen ez az, amit egyszerűen retró-divatnak  nevezünk.) Az izgalmas felületű textíliák harsány színekben pompáznak: sárgában, lilában, korallpirosban, élénkzöldben.
A textilgyártók, forgalmazók  megkönnyítik a dolgunkat azzal, hogy szettekben mutatják be a kárpitokat. Az azonos stílusú, színvilágú, egymással variálható anyagok közül bátrabban tudunk választani, könnyebben eldönthetjük: melyik anyaggal  húzassuk át a kanapét, miből készüljön a díszpárna, és a szettben találunk színben harmonizáló   sötétítő   vagy fényáteresztő  függönynek való kelméket egyaránt...  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!