Karma

2019.01.25. 09:00

Életsorsunk törvénye – Grúsz Róbert a Kairosz Kultúrműhelyben

A sors törvénye (keleten a karma) talán az egyik legérdekesebb filozófiai kérdés, amely valaha foglalkoztatta az emberiséget – mondja Grúsz Róbert. Minden világképnek megvan a maga nézete erről, kimondva-kimondatlanul mindenki hisz valamiben.

V. Varga József, FMH

Grúsz Róbert vezeti a filozófiai beszélgetést

Fotó: FMH

A Filo-Café idei első filozófiai beszélgetését Grúsz Róbert (Új Akropolisz) vezeti pénteken 20 órától a Kairosz Kultúrműhelyben (Megyeház utca 22/A). Amint Grúsz Róberttől megtudtuk: a sors törvénye kapcsán három szélsőséges nézet létezik.

Az első a modern, tudományos elképzelés, mely szerint az ember életét a véletlenek sorozata határozza meg. Ennek a nézetnek az alapja az a gondolat, hogy nem létezik olyan természeti, matematikailag leírható törvény, amely bizonyíthatóan meghatározná az egyén, egy közösség vagy éppen egy civilizáció életútját.

A második a teljes fatalizmus, amikor mindent előre meghatározottnak tekintünk. Hihetjük azt, hogy a születési horoszkópunk tökéletesen meghatározza életünk minden várható eseményét, vagy hihetünk bármi másban, a lényeg, hogy az egyén szabadságának, a döntés szabadságának ez a nézet semmi esélyt sem ad.

Grúsz Róbert vezeti a filozófiai beszélgetést
Fotó: FMH

A harmadik szélsőség: az ember bármit megtehet, bármit elérhet, csak akarnia kell, csak meg kell ismernie azt a mágikus vagy egyéb formulát, amely révén hatalmat nyer önmaga és talán mások sorsa fölött is. Hol az igazság? Talán, mint mindig, az arany középutat kell keresnünk. Mindezekről szó lesz pénteken este.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!