Ráckeresztúr

2015.06.27. 07:51

Három kis gólya, leszállt a tóra - Gólyagyűrűzés Ráckeresztúron

Ráckeresztúron a Kossuth Lajos utcában, 2015. június 25-én Remény, Repke és Rege, háromfiókás gólya fészekalj kapott ”születési anyakönyvet” a HYM3 - HYM4 - HYM5 jelzés alatt.

Civil Tudósítónktól

Klébert Antal, a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őrkerület vezetője és Staudinger István, a Nemzeti Park munkatársai  gyűrűzték meg a fészeklakókat. Fejér megye több településén, így Baracskán, Seregélyesen, Sárszentmihályon is, ezen a napon, jelölték meg az idei gólya bébiket.

Most egy igazi gólyagyűrűzésnek lehetett szemtanúja, aki Keresztúron 11 óra tájékán, a főutcán közlekedett. Egy emelőkosaras járművel, vesszőkosárba téve hozták a földre, majd gyűrűzés után tették vissza a fészekbe a kis gólyákat, az e-on szakemberei, Béres László és Ember Péter.

A három gólyafióka szinte mozdulatlanul várták már a földön a megjelölést. Ez idő alatt, amíg a fiókákat kivették a fészekből, a gólyamama idegesen keringett körülötte, végül beleült az üres fészekbe.

Precízen előkészített jelölőgyűrűk, fogó, ragasztó, jegyzőkönyv, fényképezőgép sűrű kattogása, kívülállók kíváncsisága várta, a még nem látottakat.

„Két gyűrűvel látják el a madarat. A bal lábára egy fémgyűrű kerül, ez egy egyedi számot tartalmaz, és az van még rajt, hogy Budapest. Ezeket, csak akkor lehet leolvasni, ha kézre kerül, vagy elpusztul. A másik egy színes műanyaggyűrű, ami a jobb felső lábára van feltéve és akkor is olvasható legyen, ha áll a vízben, vagy a fészekben. A színes gyűrűk távcsővel vagy fényképen is láthatóak. Ha 2 – 3 év múlva valamelyik oszlop tetején állnak majd, akkor lehet megtudni, hogy innen Ráckeresztúrról valók. Majd meglátjuk, hova térnek vissza”. Mondta Klébert Antal, a természetvédelmi őrkerület vezetője.

Közben, még a gyűrűzés tartott, kisbabák jöttek az édesanyjukkal, kis gólyát simogatni.

Damakné Katika, aki nyolc éve a gólyák szerelmese, ismerője, a gólyamadarak szeretetének továbbadója, időt, fáradságot nem sajnálva, mindent megtesz e nemes madarak népszerűsítéséért. Háza tetejéről gólyakamera néz, a gólyafészekre, ahol Remény, Repke és Rege bontogatják lassan a szárnyukat.

Nőjetek nagyra.  Éljétek túl az első két évet. Jöjjetek vissza Afrikából Magyarországra, Ráckeresztúrra.  Neked két hazát adott a végzeted.

Ilyen, és ehhez hasonló mondatok hangzottak el, mielőtt visszatették a fészekbe, a meggyűrűzött kis fiókákat.

Herkli Antal

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!