Receptek

2012.07.24. 10:07

Sárgabarackos túrótorta

Érett sárgabaracktól roskadoznak a fák, ideje, hogy süssünk is belőle valamit ajánlja tanácsadónk, Kőrösi Ferencné Manyika.

Magyar Hajnalka

Például sárgabarackos túrótortát, ami se nem túl tömény, se nem túl édes, pont jó így nyáridőn.

Lássuk a hozzávalókat. A tésztához szükséges: 25 dkg finomliszt, 12 dkg vaj, 6 dkg cukor, valamint 1 egész tojás. A krémhez:25 dkg áttört túró, 50 dkg sárgabarack, 3 tojás, 15 dkg cukor, 5 dkg vaj, 1 dl tejföl, reszelt citromhéj, kekszmorzsa, vaniliás cukor, 3 szem szegfűszeg.



A tésztához valókat alaposan összegyúrjuk, majd hűvös helyen legalább 1 óráig pihentetjük. Ezt követően kibélelünk vele egy tortaformát, amódon, hogy pereme legyen. (A legalkalmasabb e célra egy kör alkú cserépedény.) A sárgabarackból 5 dkg cukorral, szegfűszeggel és egy kevés vízzel kompótot főzünk. Hagyjuk kihűlni, majd lecsepegtetjük. A túrót 5 dkg cukorral, vajjal, a tejföllel meg a tojássárgákkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásfehérjéből, 5 dkg cukorral felvert kemény habot.

A tésztát félig megsütjük, kekszmorzsával megszórjuk, a barackszemekkel szépen kirakjuk, végül a habos túrókrémet rásimítjuk.

Kis lángon, körülbelül 30 percig sütjük, míg a teteje világosbarna nem lesz. Vaníliáscukorral meghintve, langyosan szeletekre vágva kínáljuk
A sárgabarack, magas karotin tartalma miatt az egyik legegészségesebb gyümölcs. Bizonyítottan fiatalító hatása van, véd a szabadgyökök ellen, immunerősítő, serkenti a sejtképződést, fokozza a vérképzést, enyhíti a fáradtságot, segít a koncentrációba, erősíti a bőrt, a hajat, a körmöt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!