Receptek

2015.04.07. 15:44

Kellogg találmányából szuper csirkeétel

Ha annak idején William Kellog és testvére beviszik éjszakára a hűlni kitett főtt búzát, akkor most talán nem lenne gabonapehely. És akkor nem lenne Kentucky-csirke sem, amit házilag is süthetünk.

Fejér Megyei Hírlap

A szigorúan vallásos, hetednapi adventista Kellogg az 1890-es években szülőhelye kórházában egyszerű mindenesként tevékenykedett, mellette pedig testvérével közösen azon kísérleteztek, hogy a lábadozó betegeknek minél egyszerűbben emészthető, egészséges táplálékokkal szolgálhassanak. Egy napon, 1894-ben megfőztek egy adag búzát és kitették hűlni a szabadba, de elfeledkeztek róla. Másnap a búzát nem a várt összeszáradt anyagként, hanem különálló pehelydarabokban találták, s ezen fellelkesedve két év múlva alapítottak is egy előállítóüzemet, amely a következő évtizedekben sorra állította elő a különböző gabonatermékeket.

A rántott csirke olaj nélkül, sütőben készülhet, a bunda liszt-tojás-morzsa helyett aprított gabonapehelyből készül. Az amerikai vállalkozó véletlen találmánya helyet kér a konyhánkban (Fotó: Kentucky-csirke-recept)

Konyhánkban általában csak müzlikbe, joghurttal fogyasztjuk, pedig segítségével igazi ínyencfogást állíthatunk elő, de csak a cukrozatlan verzióból!

Mozsárban vagy zacskóban törjük apróbb darabokra és keverjük el némi zsemlemorzsával, de anélkül is panírozhatunk bele hagyományosan befűszerezett, sózott csirkemellet, combot, még liszt és tojás sem kell a bundába. Forró sütőben, sütőpapírra téve, zsiradék nélkül, alufóliával letakarva megpuhítjuk, majd a fóliát levéve rápirítjuk a darabos bundát (ha van, grillfokozaton!) Hihetetlenül ropogós grillcsirkét kapunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!