Soponya

2017.07.01. 08:40

Sárvíz-völgyi népzenei randevút tartottak

SOPONYA A sorban a hetedik Sárvíz-völgyi citerás és népzenei találkozót tizenegy csoport részvételével rendezték meg a közösségi ház színháztermében.

V. Varga József

A találkozó fölött a település önkormányzata, a Délibáb Népdalkör és a Soponyáért Alapítvány bábáskodott.

A Sárvíz-völgyi citerás és népzenei találkozót hetedik alkalommal rendezték meg a közösségi házban. A vendégeket a főszervező, a soponyai Délibáb Népdalkör vezetője, Szecsődi Rita köszöntötte. A rendezvényt Béndek József polgármester nyitotta meg, kiemelve az öntevékeny művészeti csoportok küldetését, tevékenységük fontosságát.

Szecsődi Rita (j) és tanítványai, az abai Kenderkóc zenei csoport lányai a soponyai népzenei találkozón

Káliz Sajtos József író, költő azt hangsúlyozta, hogy elismerés és köszönet jár mindazoknak, akik éltetik népzenei örökségünket.

Amikor 2004-ben a Soponyáért Alapítvány megszervezte az első Sárvíz-völgyi
találkozót, az volt a szándékuk, hogy neves citerásuk, Hamar János emlékét ébren tartsák, és közös bemutatkozási lehetőséget teremtsenek a környékbeli citerazenekaroknak és népdalköröknek. Azóta a mezőföldi Sárrét településeiről számos együttest köszönthettek már a kétévente tartott találkozókon.

A szombati népzenei randevún a vendéglátó Délibáb Népdalkör mellett fellépett az Őszi Napsugár Nyugdíjas-klub, Tác, Seregélyes, Sárkeresztúr és Káloz különítménye, Abáról a Fehér Tearózsa Nyugdíjasklub, a Napvirág Dalkör és a Kenderkóc Zenei Csoport, valamint a Velencei-tavi Rózsa 1-es számú Nyugdíjasklub. A helyi Zichy János Általános Iskolát két citerás, Kovács Ábel János és Bencze Péter képviselte.

A csoportoknak emléklapot és ajándékot adott át Szecsődi Rita tanárnő, aki több dalkörnek is a vezetője. Káliz Sajtos József a mezőföldi gyűjtéseket is tartalmazó Ékes párták, leesni áhítók című néprajzi tanulmánykötetével kedveskedett a népdalkörök vezetőinek. A találkozó résztvevői végül közösen énekelték el Hamar János Lassan, lassan, kis pej lovam, ne nagyon... kezdetű kedves népdalát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!