Sport

2009.04.14. 02:29

Összeomlott az Albacomp?

Székesfehérvár - A hazai pályán még veretlen Albacomp az alapszakasz elsőségéért a Dombóvár legénységét fogadta. A sokkal lelkesebb, tűzzel telibb Dombóvár megérdemelten nyert.

Silye Sándor

Persze jogos a kérdés: vajon miért volt sokkal lelkesebb, tűzzel telibb a Dombóvár csapata, mint az első helyért hajtó Albacomp? Igaz, Bálind József, a vendégek vezetője, szakvezetője már a meccs elején kijelentette:

- Úgy vélem, a nagyon jó fehérváriaknak a Falco elleni meccsük könnyebb lesz, mint a mai... Az a kérdés, hogy az Albacomp külső dobásait tudjuk semlegesíteni, vagy nem - mondta a vezető.

Aztán kiderült, hogy főleg a Dombóvár dobált távolról, ráadásul felettébb hatékonyan, hiszen a 26 rádobási kisérletüknek éppen a fele süllyedt, talált. Ugyanez az Albacompnál: huszonötből hét. Sőt, a dombóváriak a triplákat jobban dobták, mint az Alba az összeset, a távoliak a vendégeknél 50 százalékkal értek célba, ezzel szemben a fehérváriak teljes hatékonysága 46 százalék volt. Ez lehetett a vereség másik oka a már említett hozzáálláson kívül. Peresztegi Nagy Ákos, az Albacomp vezetőedzője más miatt sopánkodott a kezdés előtt:

- Összeszámoltam: 34 hete dolgozunk együtt, ebből összesen hat olyan hét volt, amikor keddtől péntekig valamennyi játékos a rendelkezésünkre állhatott - vélte.

De február 18-áig így sikeresek voltak. Azt kellene kideríteni, mi történt azóta?

Ami a meccset illeti, az első játékrészben még nem volt különösebb gond, azt leszámítva, hogy 7 büntetőt hibáztak el a honi játékosok, többet hagytak ki, mint amennyit az ellenfél összesen rádobhatott a vonalról. Volt, hogy már 10 ponttal is vezetett az Albacomp, de jött a rossz periódus, és sok lehetőséget kihagytak. Még szerencse, hogy a Dombóvár sem volt túl pontos - közelről (összes dobószázalék ekkor: 43-45). Mert a találkozó első felében többször próbálkoztak a tolnaiak kintről, mint bentről, igaz, ekkor még csak 38 százalékos pontossággal tették a dolgukat...

Térfélcsere után jött a rémálom: a védekezés ismét totális csőd volt, 10 perc alatt 30 pontot kaptak az albacomposok, és csak 17-et dobtak. Nem az akarattal volt a baj, mert azt nem lehet mondani, hogy a játékosok ne akartak volna. Sőt, ebben kereshető a következő oka a vereségnek: mindenki maga akarta megoldani a helyzetet, mindenki maga igyekezett magát megjátszani, kevés volt a passz, a csapatjáték. Némi túlzással kijelenthető, az Albacomp streetballozott, de ebben is vesztett. A fehérvári nézők a vége előtt bő egy perccel elindultak haza. Ez komoly, súlyos kritika...

- Nem láttuk azt a javulást, amit a két hét szünet után, az elvégzett munkát követően látni akartunk, több kulcsjátékosunk formán kívül volt - mérgelődött a végén Halm Rolland szakosztály-igazgató.

- Az első félidőben bár rosszul védekeztünk, de így is vezettünk. A folytatásban szétestünk, ugyanott tartunk, ahol két héttel ezelőtt - tette hozzá Minárovits János, a szakosztály elnöke.

A győztesek oldalán Bálind József amiatt örült, hogy az alacsony szerkezetű együttese kiváló csapatjátékkal nyert. Igaz, de ehhez kellett az albásoknak a meccs második felében mutatott egyéni játéka. Mit mondott a látottakról a meglehetősen elkeseredett Peresztegi Nagy Ákos?

- Megbeszéltük: sok passz után megjátsszuk a centert, és ebből keressük a legjobb megoldást. Ehelyett sokszor kintről dobtunk, és tizenegy kísérletből csak kettő ment be. A védekezési módokat rendre elhibázták a pályán lévők, így dobhatott Dill három triplát 20 perc alatt. Mindez a taktikai fegyelmezetlenség számlájára írható. A folytatásban hiába voltak a cserék, szétesett a csapat, a védekezés-váltások a fegyelmezetlenségek miatt nem valósultak meg, a megbeszéltekből alig valósult meg valami. A figyelmetlenség, fegyelmezetlenség mellett senkitől sem láttam, hogy felfogta: az életünkért harcolunk...

Morrison, a csapat talán legmegbízhatóbb tagja a záró szakaszban jó néhány percig a padot koptatta. Miért?

- A társak előtte sem nagyon találták meg, a hátrányban arra láttam esélyt, hogy mozgékony, alacsony szerkezettel megállítjuk a Dombóvárt. Ez sem sikerült, ezért a kockázatért én vagyok a hibás, de úgy érzem, meg kellett próbálnunk - így az edző.

Az első helyről lecsúszott a csapat, és ha nem nyer szerdán Szombathelyen, valószínű, hogy a harmadik helyen végez. Pedig végig vezettek, kár lenne a végén botlani. Ha Szombathelyen és Debrecenben nyernek, még megnyerhetik az alapszakaszt. Gyerünk hát, mutassák meg - önmagukért...!

Albacomp-Dombóvár 80-92 (21-23, 19-16, 17-30, 23-23) Székesfehérvár, 2000 néző, vezette: Pálla, Bognár, Török.

Albacomp: Simon 4, Doyne 12/6, Radovics 18, Bell 15/9, MORRISON 16, csere: Hanga 5, Soós 5/3, Góbi 4, vezetőedző: Peresztegi Nagy Ákos, edző: Matus Gábor.

Dombóvár: Legrange 9, ADAMS 24/12, Ivory 6, BÓDI 15/6, DILL 21/9, csere: SZŐKE 12/6, Deák 5/3, Balogh, vezetőedző: Bálind József.

Kipontozódott: Bódi (35. perc),

Az eredmény alakulása: 2. perc: 5-5, 7. perc: 8-15, 14. perc: 33-25, 18. perc: 37-37, 25. perc: 47-50, 29. perc: 55-62, 33. perc: 61-73, 38. perc. 72-85

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!