Sport

2013.11.07. 16:38

Street workout - a sportág, ahol nem tudunk többé hazudni magunknak

Látványos és akrobatikus gyakorlatok, ami igazán számít, a nyers erő. Önmagad. Testben és fejben egyaránt. Nem "fegyencedzés", hanem street workout, utcai edzés.

V. Varga József

A magyar street workout életében 2013. július 20-a történelmi dátum, mert ekkor rendezték meg az SW világkupa-sorozat németországi versenyét, Offenburg főterén, ahol megszületett az első magyar nemzetközi street workout győzelem. Az aranyérmet a fehérvári Kovács Tibor hozta el, aki az elsők között kezdte el ezt a sportot hazánkban.

Tibor egyediségével, kiforrt stílusával (több mint öt év munkájával) és személyiségével belopta magát nemcsak a bírák, hanem versenyzőtársai szívébe is. Ezzel a győzelemmel letette mind a saját, mind Magyarország névjegyét is, és egyenes út vezet számára a decemberi döntőre, amelyet Moszkvában rendeznek meg.

Megismerhetjük korlátainkat. A világkupagyőztes Kovács Tibor Hantoson is bemutatta tudományát (Fotó: V. Varga József)

Ódor Attilával és társaival Hantoson, a Jurta-napokon találkoztam. A fiatalok nagyot alkottak a nyújtón, számos kunszttal lepték meg közönségüket. Zökkenjünk vissza a virtuális világból a valóságba! - magyarázták Attiláék. A mozgást, a sportszeretetet népszerűsítik a fiatalok körében, hasznos időtöltést ajánlanak számukra, az egészséges életmód kialakításában segédkeznek, a drog-, dohányzás- és alkoholellenességet hirdetik.

Az edzésforma az Egyesült Államokban alakult ki, a ghetto workout az afro-amerikai közösségből indult hódító útjára. A sportoló társaságok a balhékból akarták kirángatni a helyi fiatalokat, minderre jó kezdeményezésnek bizonyult az új edzésforma, amihez nem kellett drága edzőterem és felszerelés, csak néhány rúd egy közeli játszótéren vagy parkban.

A Predator Street Fitness a múlt év szeptemberében alakult meg Székesfehérváron, Ódor Attila, Kovács Tibor és Molnár Attila közös együttműködésének köszönhetően. Sportszeretetüket, sport iránti elkötelezettségüket és tiszteletüket egyféleképpen tudják átadni, hogy az valóban a legtöbb ember számára értéket teremtsen, ez pedig a szabad, saját testsúlyos edzés. Vallják, nincs hatékonyabb módja a jellemformálásnak, a valós énkép kialakításának és az igazi önismeretnek, mint a calisthenics. Amint kifejtették: az utcai edzés az a sportág, ahol már nem tudunk többé hazudni magunknak, igazán megismerhetjük korlátainkat, de át is léphetjük azokat, ha elég kitartóak és elszántak vagyunk.

Testben és fejben, kitartóan és elszántan. Molnár Attila alkarján tartózkodott a szeren (Fotó: V. Varga József)

A PSF-team elmondása szerint: küldetésüknek tartják, hogy országos szinten is támogassák a minőségi, profi kondiparkok telepítését, amelyek első ránézésre úgy tűnhetnek a laikus számára, mint egy túlméretezett játszótér, holott pont ellenkezőleg. Tökéletes helyszín lehet a kallódó fiatalok számára, hogy ily módon vezessék le felesleges energiáikat, és mellette alázatot is tanuljanak, tudjanak kérdezni, elismerjék a másik teljesítményét. A kondiparkok rendkívül hasznos és kitűnő jellemformáló helyszínek lehetnek társadalmi szempontból is.

Megtudtuk, hogy kiemelkedő szerepet játszik e parkok tervezésében és megépítésében Csepregi Szabolcs és Erdélyi Tamás, más néven a Hard Body Hang. A HBH rendkívül sokat segít az országos események megrendezésében és az eszközök biztosításában. Végezetül ne feledkezzünk meg a budapesti Szarka Ákosról sem, aki augusztus 3-án Lettországban, Rigában ért el 3. helyezést a street workout világbajnokságon - tette hozzá Ódor Attila.

 

A szabad testsúlyos edzésen (calisthenics) alapuló street workout lényege, hogy a sportolók kizárólag saját testsúlyukkal végzik a gyakorlatokat - tudtuk meg a PSF-teamtől. A fekvőtámasz, a húzódzkodás, a tolódzkodás és a guggolás számtalan variációját kombinálva. Az utcai edzés szerelmesei gyakran a videomegosztókon látott gyakorlatokat fejlesztik tovább, hozzárakják a saját részüket, és így terjednek tovább az újabb kombinációk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!