Sport

2013.12.23. 13:30

A Varkocs György Box Club a legsikeresebb szezonját produkálta

A SZIM Vasas ökölvívóinak sikerei óta nem születtek olyan szép fehérvári eredmények, mint az idei felnőtt országos bajnokságon. A Varkocs György Box Club versenyzői három érmet is szereztek.

Matók János

Amikor rákérdeztem a Varkocs vezetőedzőjére, Turós Arnoldra, kapásból felelte: Igen, a klub karácsonyfája alatt ez a legszebb ajándék!

Mert a 60 kilós súlycsoportban Szinável Sándor ezüst-, amíg Márton Balázs bronz-, a 64 kilósok mezőnyében Birkés Árpád pedig szintén bronzérmes lett.

- Hat indulónk volt a bajnokságon, két kezdő, a versenyzést egy újra kezdő, valamint három rutinos versenyző, Birkés, Márton és Szinável, akik azért a magyar élmezőnyhöz képest azért nem számítanak annak, hiszen még csak négy éve bunyóznak - kezdte értékelését Turós, majd így folytatta: A dobogóra általában csak azok léphetnek fel, akik a hazai és a nemzetközi versenyeken is sikeresek. Ezért is dícsért meg minket teljesítményünkért a szövetség elnöke, Csötönyi Sándor. Ami a fiúk szereplését illeti, Mártont a döntőbe, ott is az első helyre vártam, de rutintalansága miatt is, egy nagyon véleményes meccsen kapott ki Vargától. De úgy gondolom, hogy még egy-két egymás elleni bunyó, és biztos, hogy Balázs nyer. Birkés a súlyában kisméretűnek számít, hiszen minden nap 62-63 kilóval mérlegelt, de így is megszorongatja a nagyokat. Képességekben, és technikailag már ott van, de fizikailag és mentálisan még erősödnie kell, hogy legyőzze a legjobbakat. Szinável őstehetség, a testfelépítése is teljesen adott az ökölvíváshoz. Az ob-ra a munkahelyi elfoglaltságra mindössze egy-két hónapja volt, de mint Mártonban, Sanyiban is benne van a nagy eredmény.

És mit mondtak a srácok?

- Egész évben a bajnokságra készültem, teljes mértékben mindent annak rendeltem alá, hogy megnyerem a 60 kilós súlycsoportot. Csalódott vagyok, hiszen az elődöntőben nyerhettem volna Varga ellen, de érzésem szerint az ő neve még jobban csengett a bíróknál. Viszont jövőre biztos, hogy legyőzöm, mert az úton ő már lefelé, amíg én felfelé tartok. Továbbra is keményen, a súlyomat tartva, egészséges életmódot folytatva készülök mondta határozottan Márton.

- Bíztam magamban, és arra számítottam, hogy éremmel térek majd haza, s ez sikerült. Először erőnyerő voltam, majd egy jó képességű riválist győztem le. A döntőbe jutásért a bajnoki címvédő, a fizikálisan jóval erősebb Vadásztól ugyan kikaptam, de szerintem a második menetet én nyertem. Nagy taktikai csata volt, amelyből sokat tanultam. Büszke vagyok magamra, jövőre minimum ezt az eredményt szeretném elérni - mosolygott a hivatásos katona Birkés.

- Először is szeretném megköszönni a klubnak, az edzőmnek, és a társaimnak a munkát, amely csak velük valósulhatott meg - kezdte Szinável. A felkészülésem sajnos nem sikerült túl hosszúra, hiszen dolgoznom kellett, még egy héttel a bajnokság előtt is. Ennek ellenére az edzésmunkám minőségire sikeredett, és úgy éreztem, hogy az időzítés is jól sikerült. A szereplésemet jónak ítélem meg, főleg ahhoz képest, amennyi időm volt a felkészülési munkára. Az első napom igen nehéz volt, ugyanis a nagy esélyes válogatott Fodort vertem meg egyhangú pontozással, majd a korosztályos bajnok Hingert, ami még motíváltabbá tett. Majd jött a döntő, hihetetlen élmény volt, nagyon tetszett a szervezés, az, hogy ekkora figyelmet kaptunk. A meccsen nagy nyomás volt rajtam. Ez mégis csak az ob- döntő, és rajtam a világ szeme, de túltettem ezen magam, és viszonylag jó formában hoztam a meccset. Bár lehet, hogy túl megfontolt volt a taktikám, így aztán Varga nyert, de nem hiszem, hogy az egyhangú pontozás volt a reális. De nem törtem le, jövőre sokkal elfogultabb leszek az edzéseken, több időt fogok a bunyóra fordítani, és 2014-ben szeretnék én lenni a magyar bajnok, ez a tervem.




Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!