Sport

2014.07.06. 16:05

Fehérvári Rugby Club - Akik kinőtték a B-csoportot

Székesfehérvár - Nagy sikert ért el a Fehérvári Rugby Club, hiszen egy férfi és 7 női versenyzője volt a tagja az Európa-bajnokság B-csoportot nyerő válogatottnak.

Silye Sándor

Gyolcsos Ferenc szövetségi kapitánnyal, a női válogatott két, a férfi együttes egy fehérvári tagjával beszélgettünk a Köfém SC pályáján található, a rögbisek által épített, szépített objektumban. Azt kérdeztem nyitányként a szövetségi kapitánytól, hogy miért jobb és sikeresebb a magyar férfi, női hetes rögbi a kontinensen, mint a klasszikus játékban? Holott a hetes rögbit is nagy pályán játsszák, és lám, Eb-t nyertek a B-csoportban.

- Szakmai szempontból sokkal jobban fel tudjuk készíteni a játékosokat, jobban formába tudjuk hozni versenyzőinket, akik ebben a játékban jobbnak bizonyulnak. A szakmai tudás egymásra épül, mind a játékosoknál, mind az edzőknél - mondta.

- Meglepő volt a két szakág idei sikere?

- Nem, mert hosszú évek óta A-csoportos szinten játszunk! A Fehérvár RC-ből a férfi válogatottban Szabó Gergő, a nőiben Huszti Katalin, Gyolcsos Mária, Kiss Fanni, Sólyom Beatrix volt ott, míg most nem játszhatott sérülés miatt a csapat oszlopos tagja, Pap Helga, Pap Eszter, valamint a junior korból éppen kinőtt Sátor Sára, valamennyien a magyar válogatott meghatározói. Fejérből címeres mezben pályára léphetett az Agárdi Angyalok angyala, Bata Zsófia. Zsófi irányítóként kiváló játékkal segítette az Európa-bajnoki sikert. Fejér megyében nem panaszkodhatunk, mert a tó partján is erős rögbis élet van.

- Mit tudnak a megyeiek, amivel előrébb járnak e honban és Európában?

- A fehérváriak pont annyival járnak előbbre, mit amennyi egy többszörös magyar bajnoktól az elvárható. A válogatott sikerében meghatározó, hogy egyre jobb a Vác, a Batta, és az Agárd. Az is lényeges, hogy a többséggel napi kapcsolatban lehetek, mint fehérvári edző és kapitány.

Állnak balról Solti Zoltán menedzser, Gyolcsos Mária (Fehérvár RC), Kis Noémi, Vitéz Georgina, Kiss Fanni (FRC), Pongrác Dominika, Deák Anita, Sárvári Ákos gyúró, Gyolcsos Ferenc (FRC, szakvezető). Térdelnek: Vivien Kearry, Tóth Rebeka, Sólyom Beatrix (FRC, Huszti Katalin (FRC), Fehér Csilla, Bata Zsófi (Agárd) ( Fotó: FIRA)

- Mi az értéke a B-csoportos győzelemnek?

- Ez éppen annyit ér, mint bármelyik Európa-bajnoki aranyérem, kivéve természetesen az A-csoportost, mert persze az az igazi! De más sportágakban alighanem nagyon örülnek örülnének e sikernek!

Huszti Katalin a magyar válogatott csapatkapitánya a fehérváriak egyik erőssége.

- Öt éve játszottam az első Európa-bajnokságomon, ott másodikok lettünk, azóta voltunk A-csoportosok, de kiestünk. Ha továbbra is így fejlődünk, és a szövetség, az állam megfelelően támogatja a rögbit, akkor nem leszünk esélytelenek az A-csoportban sem. Ehhez persze népszerűsíteni kellene a sportágat, hiszen az emberek többsége nem tudja mi a különbség a rögbi és az amerikai foci között... Itt kellene kezdeni, az alapoknál a munkát jelentette ki.

- Romantikus hölgyek és rögbi? Szokatlan...

- Akik rögbiznek a csajok közül, azok mind kemények és győzni akarók. Aki egyszer kipróbálta ezt a játékot nagy eséllyel itt marad, mert a rögbiseknél mindig jó a hangulat, a közösség, mert ilyen itt az élet vélte.

Vitéz Georgina nem fehérvári, hanem a Vác játékosa.

- Mi volt a legnagyobb élmény az Eb-n? Az, hogy győztünk! Mivel múltuk felül a többieket a fölényes győzelmeink során? Gyorsabbak, erősebbek voltunk, és a csapat összhangja is megfelelő volt. Jöhet az A-csoport, ahol a középmezőny elején végezhetünk - mondta.

Szabó Gergő a főiskoláról érkezett haza.

- Ez az Eb nem a magyar válogatott színvonaláról szólt! Balszerencsén múlt, hogy két éve már nem jutottunk fel. Nagy élmény volt így is, de tény, a válogatottunk magasabb színvonalat képvisel. A hetes rögbi a gyorsaságról, az okos passzjátékról szól, és ebben jobbak vagyunk. Ez a játék atletikus, ezért a gyorsaság a lényeg. Most előreléptünk, az A-csoport szép lesz, de persze nem szabad ködös álmokat kergetni. A felső osztályban elsőre a 8-9. hely megszerzése lehet a realitás. Természetesen remélem, hogy én is ott lehetek a nagy viadalon! - így a játékos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!