Sport

2014.07.15. 19:05

Öttusa Európa-bajnokság - Parádés volt a rendezés

Székesfehérvár - A női- és a férfi váltóval befejeződött a felnőtt öttusa Európa-bajnokság. A résztvevők elragadtatással beszéltek a fehérvári Bregyó közi helyszínről.

Matók János

A nőknél és a férfiaknál is egyaránt 11 csapat vetélkedett egymással a váltók versenyében, három fehérvárival. A lányoknál Alekszejev Tamara (Alba Öttusa SE) és a fővárosi Réti Kamilla, míg a fiúknál Demeter Geregely, és a felnőttek mezőnyében most bemutatkozó Harangozó Bence (mindkettő Volán Fehérvár) várta a rajtot.

- Hogy milyen volt? A vívásban itt már ölnek - mutatta a jobb keze belső hajlatán látható lila csíkot Harangozó Bence. Amúgy a többi szám olyan volt, mint a junior mezőnyben. A lényeg, hogy bemutatkozhattam a felnőttek között, innen már csak előrébb léphetek.

- Magunk sem értettük, hogy a vívás miért sikerült ilyen jól - mondta mosolyogva Alekszejev Tamara, miután Rétivel a cseh duó mögött a második helyet szerezték meg a páston. Sokkal több örömre aztán túlságosan nem volt okunk, igaz, a fiatalokból álló magyar egységek nem tartoztak a rutinos rókák közé.

Sárvári, a büszke fehérvári

Ami egyértelműen említésre méltó esemény volt, az a férfi lovaglásban történt: a német Dogue Marvin Faly lovának a lábai keresztben elakadtak a 8-as akadályban, szegény négylábú oldalra, a nyeregből kizuhanó lovasára esett. Dogue fájdalmasan, a jobb vállát szorongatva jajgatott a gyepen, végül a mentők vitték ki a pályáról, kulcscsont-törés gyanújával.

A női kombi izgalmasra sikeredett, s az ukránok győzelmével fejeződött be. A magyar váltó a közepesre sikeredett lovaglás után a 7. helyről indult, ám Réti a 3. helyre is futott, de az orosz lány visszaelőzte. Alekszejevnek nem maradt más, mint tartani a 4. helyet, ami végül sikerült.

Simóka, a MÖSZ alelnöke

A fiúknál az aranyérmet az orosz váltó szerezte meg magabiztosan a franciák és a britek előtt, míg Geri és Bence a 10. helyen zárta az Eb-t.

- Mi fehérváriak, és volánosok érzésem szerint kitettünk magunkért az Eb sikeres rendezéséért. Nagyon jó érzés, hogy a sportág eddigi legnagyobb kontinensviadalát rendezhettük meg. Örömmel tölt el minket a hazai, és az európai szövetség elismerése, s amennyiben legközelebb is felkérnek minket egy világversenyre, a város támogatásával örömmel állunk rendelkezésre az új helyszínen, a Bregyóban mondta büszkén - Sárvári László, az Alba Volán SC ügyvezetője, a szervező-bizottság elnökhelyettese.

Pálvölgyi elégedett volt (Fotó: Molnár Artúr)

- Csak szuperlatívuszokban beszélhetünk a fehérvári rendezésről, úgy gondolom, senki sem gondolta, hogy ilyen nagyszerű körülmények között zajlik majd a verseny, s ez mindenkinek kellemes meglepetést okozott - mondta Simóka Beáta, a Magyar Öttusa Szövetség elnökhelyettese, egyben a szervezőbizottság elnöke. Aki hozzátette: a nemzetközi szövetségen múlik, hogy Fehérvár mikor lesz újra házigazda. Ami a szakmai részt illeti, Pálvölgyi Miklós alapvetően elégedett volt. Elsőként az európai szövetségtől, és a résztvevőktől bekasszírozott elismeréseket említette a rendezést illetően. kiemelte az aranyérmes férfi csapatot, az ominózus kutyaugatás után is fantasztikusan küzdő Kovács Sacit, és Alekszejev Tamaráról is pozitívan szólt. A fiatalokat, Rétit, Demeter Gergelyt és Harangozót sem hagyta ki az névtérkeléséből, mint mondta, megfelelő rutin birtokában a jövő nagy reménységeiről van szó. A kapitány egyértelmű meggyőződése, hogy a sérült Földházi Zsófia és Marosi Ádám visszatérésével a varsói világbajnokságon még eredményesebbek leszünk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!