Sport

2014.07.10. 18:45

Öttusa Európa-bajnokság : Saci és Tamara döntős

Székesfehérvár - A női selejtezővel elkezdődött az öttusa Európa-bajnokság. A magyarok közül Kovács Sarolta és Alekszejev Tamara bejutott a döntőbe, míg a csapatunk nem.

Káldor András

Egy biztos, még el sem kezdődött a Bericap-Bekomold felnőtt női-, férfi öttusa Európa Bajnokság a Bregyó-közi Atlétikai Centrumban, az igényesen kialakított versenyhelyszínekről a nemzetközi szövetség képviselőitől a rendezők csupa elismerő szót kaptak. Olyannyira elnyerte tetszésüket a légkondicionált, ötszáz fő befogadására alkalmas vívósátor, a nagyszerűen megépített lovas-, és futópálya, hogy már azon meditálnak, felkérik a fehérváriakat, jövőre vállaljanak be egy világbajnokság, vagy egy Világkupa-döntő rendezését. Mindenesetre előbb azért az Eb-n kell sikeresen túl lenni, melynek első napján, a megszokott menetrend szerint előbb a vívással, illetve az úszással nyitottak a résztvevők.

Nem kevesebb, mint 46 hölgy indult, egyenlő megosztásban a selejtezőben. Az A jelű csoportban az Alba Fehérvár junior világ-, és Európa-bajnoka, Kovács Sarolta, és a MAFC versenyzője, Réti Kamilla állhatott a pástokra. Nem mondhatni, hogy ideálisan kezdődött volna számukra a megmérettetés, mivel Kovács az első három asszóját elveszítette, és igencsak nehezen lendült bele. Az izraeli Noah Berkman legyőzése jelentette a fordulópontot, ezután fokozatosan talált magára, és végül pozitív mérleggel, 12 győzelem mellett 10 vereséggel, 223 pontot gyűjtve a 11. helyen zárta a számot. Réti a 20. lett, és ez előrevetítette azt, hogyha nem javít a folytatásban, akkor a szombati döntőről lemaradhat női csapatunk. A csoport élén a bolgár Katsiarina Arol végzett, megelőzve az angol Kate Frenchet. Közben az uszodában az Alba Öttusa SE-t is képviselő Alekszejev Tamara 7., 280 ponttal, az Volán Fehérvár versenyzője, az egyéniben induló Slett Emese pedig 15. lett. Itt az olasz Alice Sotero nyert, az ukránok ásza, Viktoria Terescsuk előtt.

 

Ezt követően helyszínt cseréltek a résztvevők Alekszejevék közepes teljesítménnyel vívtak, mindketten holtversenyben tizenkettedikként fejezték be a számot. Igaz, talán végezhettek volna előrébb is, de több technikai hiba akadályozta őket ebben. A csoportot nagyon magabiztosan a német Lena Schoneborn nyerte 18/4-es mérleggel az ukrán Irina Khoklovát maga mögé utasítva. Sokat javított Kovács az uszodában, 3. lett, így hatodikként rajtolhatott a záró kombinált számban. Rétinek továbbra sem ment, folytatta gyengélkedését, ő a 22. helyről indulhatott. A B csoportban pedig Alekszejev a 10., míg Slett a 14.-ként kezdhette a számot. A kombinált számban megtartotta korábban szerzett előnyét a francia Elodie Clouvel, mögötte az angol Samantha Murray, és valamint Kate French végeztek. Kovács Sarolta is biztosan teljesítette a távot, a 6. helyen zárt.

- Kicsit görcsösen indult a napom, de a végére szerencsére ezt le tudtam vetkőzni. Az első két kört nagyon meghajtottam, maradtak bennem tartalékok, úgy érzem fokozatosan lendültem bele, és a végén már nem is izgultam, bizakodóan várom a szombati döntőt. - hangsúlyozta Saci.

 

Réti annak ellenére, hogy a kombiban aránylag jól teljesített, ez kevésnek bizonyult ahhoz, hogy beverekedje magát a 36 fős fináléba, így a magyar csapat nem lehet harcban a döntőben. Ott lesz azonban Alekszejev, aki a kezdeti bizonytalan lövészet után jól futott, feljavult, és a 9. helyen biztos továbbjutó volt. Slettnek mindez nem sikerült, ő csupán a 22. lett.

- Az angol bajnokságban elért eredményem után még többet akartam, ez sajnos a nap elején erőlködésben mutatkozott meg inkább, de végül megnyugodtam azzal, hogy a döntőbe verekedtem magam. - mondta boldogan Alekszejev.

Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány érthetően nem volt boldog: Csalódásként éltem meg, hogy a csapat nem lett döntős. Erősen tartalékosak voltunk, három stabil, esetleges indulónk Gyenesei Leila, Földházi Zsófia, és Cseh Kriszta különböző okok miatt nem tudott indulni, a fiatalok, pedig most nem versenyeztek éretten.

Az Eb pénteken a férfiak selejtezőjével folytatódik, 10 órától a Bregyó-közi Atlétikai Centrumban, illetve a Csitáry G. Emil Uszodában.

Réti Kamilla és Kovács Sarolta (balra fent) beszélik meg egy asszó közben a történteket. Réti nem (így a csapat sem finalista), a fehérváriak büszkesége, Saci viszont biztosan jutott be a döntőbe. Miként Alekszejev Tamara (jobbra fent), akinek gyengébben kezdődött el az Európa-bajnokság, de később magára talált, s döntős. Ezt tette az olimpiai- és világbajnok Lena Schoneborn is (balra lent), míg Slett Emesének (jobbra lent) sajnos ez nem jött össze

Pénteken a férfi selejtező következik, a Demeter fivérekért is szurkolhatunk

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!