Sport

2016.01.14. 14:26

Szintek és szép remények a vízben - Mindkét fehérvári úszó egyesület egy eredményes versenyidényre alapoz

Székesfehérvár – A Hullám 91 UE olimpikont adhat idén, míg a Delfin SE fiatal tehetségeire építi eredményességét.

Ferencz Balázs

2015 decemberében Győrben zárták a magyar úszók a felkészülés egy fontos ciklusát. Ezen a megmérettetésen úszta meg az A-szintet 200 méter mellen Sebestyén Dalma. A Hullám 91 UE 17 esztendős versenyzője így tulajdonképpen abban a tudatban alapozhat, hogy ott lesz a riói olimpián, hiszen rajta kívül még egy magyar lány sem kvalifikálta magát a nyári játékokra ebben a számban.

– Nyugodtabban készülhetek, hogy már talán biztos utazó vagyok a riói olimpiára. Nincs rá nagy esély, hogy Sztankovics Annán kívül  más is megússza ezt az időt 200 méter mellen – vélekedett az alapozást január negyedikén megkezdő Sebestyén Dalma. – Próbálom bővíteni a választékot azzal, hogy megússzam mondjuk 200 pillangón is az A-szintet, vagy éppen tovább faragjak a 200 vegyesen elért eredményemen. Minél több számban van meg a szintem, annál biztosabb az indulásom. Ez egy visszaigazolás lehet, hogy mindenképpen ott a helyem Rióban – mondta a fiatal úszó, aki 200 vegyesen is rendelkezik olimpiai szintidővel, de a magyar lányok között csak a negyedik legjobbal, s számonként csak két hölgy állhat startkőre Rióban.

Kisebb torokfájás miatt a hét elején csak erősített a fehérvári lány, de már újra rója a kilométereket a medencében. Sebestyén Dalma január 31-én hazai vízben is versenyez, akkor felmérő jelleggel szinte minden számban elindul. Februárban négyhetes edzőtáborban tréningezik az USA-ban, Coral Sprinsben – ahol az egyesület fiatal tehetsége, Kovács Réka is ott lesz – már a tavaszi Ob-re és Eb-re hangolnak az úszók.

A Delfin SE immár öt éve foglalkozik kizárólag az utánpótlás-neveléssel, s a kemény munka gyümölcse most beérni látszik.  A győri cikluszáró viadalon a klub üdvöskéje, az 1999-es születésű Fekete Ferenc olyan jól úszott, hogy    jelenleg ő a legjobb ifi az 50 méteres gyorsúszás számban a 98-99-esek között, s ifiválogatott lett. A fiatalabbak is szép reményekkel várják a 2016-os idényt.  Czifra Patrik (2001) ranglista-első lett, s a legjobbak között van, vagyis a ranglista első öt helyének valamelyikét foglalja el  Varró Levente, és Leitner Zsófia (2000-01) is. Ács Barbara (2003) korosztályában az első háromban van a ranglistán, s a Jövő Bajnokai között is a legjobbak között szerepel.

A Delfin SE 14-16 éves úszói eredményesen hasítják a vizet a honi utánpótlás versenyeken, így már  Kiss László szövetségi kapitány is felfigyelt rájuk,   Hargitay András, az utánpótlás kapitánya pedig az EYOFF-versenyeken, s az ifi Eb-n is figyelembe veszi majd a fehérvári úszókat. Dániel András, a Delfin SE vezetőedzője reméli, hogy a tokiói olimpiára már beérhet egy-két delfines úszó is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!