JEGYZET

2020.07.18. 06:30

Csupa nagybetűvel

Ch. Gáll András

Hétfő óta a washingtoni NFL-franchise neve nem Redskins. Hogy mi, azt még nem tudjuk, mert egyelőre nem sikerült új nevet találni, csak az a biztos, hogy a régit eldobta a tulajdonos Daniel Snyder, aki pedig 2013-ban még kerek perec kijelentette:

„Soha nem fogjuk megváltoztatni a nevünket. Ez ilyen egyszerű. Soha. Ha akarja, ezt leírhatja csupa nagybetűvel.”

Elöljáróban leszögezném, engem az amerikai futball körülbelül annyira hoz lázba, mint a petanque vagy a lacrosse, de itt nem is a sportágról van szó, hanem a jelenségről, amely George Floyd halála óta eszelős dimenziókat öltött. Merthogy a Redskins nevének megváltoztatása gyönyörűen beleillik abba a sorba, amelybe az Abraham Lincoln- vagy Winston Churchill-szobrok ledöntése, a Szabadság téri (!) Black Lives Matter-tüntetés, a munkáltatói utasítás a New York Times napilapnál a (fekete jelentésű) Black szó szigorúan nagy kezdőbetűs írására vagy a Formula–1-es pilóták térdre borulása az aktuális világbajnoki futam előtt.

De vissza a kezdetekhez!

A Redskins nagyjából annyit tesz, hogy rézbőrű, vörösbőrű.

Igen, az elnevezés az indiánokra, vagy – hogy megmaradjunk a politikai korrektség sikamlós talaján – a Native American (szigorúan nagy kezdőbetűvel!), tehát az amerikai bennszülött emberekre vonatkozik.

A franchise-t 1933-as alapítása óta hívják így, a logót – amely egy tollas fejdíszt viselő indiánt ábrázol – még 1972-ben, egy Walter Wetzel nevű indián (bocsánat: bennszülött amerikai) grafikus tervezte.

Korábban is felvetődött, hogy a Redskins elnevezés esetleg sértheti az őslakosok méltóságát, ezért a Washington Post – igen, az ultraliberális Washington Post! – 2016-ban készített egy reprezentatív felmérést, amelyből kiderült, hogy az amerikai indiánok 90 százalékának semmi baja a Redskins névvel. Maga a tulaj, Daniel Snyder többször is kategorikus volt: itt nem lesz névcsere, ha a jogvédők a fejük tetejére állnak, akkor sem.

Aztán május 25-én egy rendőr nyolc percig térdelt George Floyd nyakán, és ettől minden megváltozott. Beindult a BLM-mozgalom, egyre többen ereszkedtek térdre sportesemények előtt, a múlt héten pedig a FedEx, a Nike és még jó néhány szponzor megfenyegette Snydert, ha nem változtatja meg a franchise nevét, beszüntetik a támogatást. Ebben a pillanatban Mr. Snyder elvi alapokon nyugvó álláspontja végzetesen megingott. Rájött, hogy csak az ökör konzekvens. Ha nincs szponzori pénz, akkor tradicionális csapatnév sincs.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!