Székesfehérvár

2009.03.24. 03:29

Elég-e egy felügyelő a lakásszövetkezetnél?

Székesfehérvár - Képes-e egy ember ellenőrizni egy lakásszövetkezet működését, vagy szükség van - a nem ingyen dolgozó - több tagú felügyelőbizottságra? A kérdésben a küldöttgyűlés dönthet.

Házi Péter

Székesfehérváron több lakásszövetkezet is működik, amelyek közül a legnagyobb az I. számú Lakásfenntartó Szövetkezet. A szervezet kezelésében több mint háromezer-ötszáz lakás áll, így igen népes lakosság panaszait, problémáit kell megoldaniuk. Egyik olvasónk, aki ugyancsak tagja az említett szövetkezetnek, levelében a mára egy főre redukálódott felügyelőbizottság problémáját veti fel. Tudni érdemes, hogy a lakásfenntartó szövetkezetek működését, pénzügyeit, gazdálkodását - éppen a tagok érdekében - a felügyelőbizottság ellenőrzi, s igen komoly jogosítványaik vannak: bármely iratba betekinthetnek, felvilágosítást kérthetnek a tisztségviselőktől, sőt akár az igazgatóság felmentését is kezdeményezhetik. Lapunknak levelet író olvasónk szerint a lakásszövetkezetekről szóló törvény ugyan lehetővé teszi, hogy a bizottság munkáját egy fővel helyettesíthessék, ám szerinte ez nem megoldás. A kis szövetkezeteknél (mint garázs- vagy üdülőtulajdonosok) a tagok jól ismerik egymást, átlátják a működést, így ilyen esetben valóban képes egyetlen személy is felelősen átlátni és ellenőrizni a szervezet gazdálkodását. Egy nagylétszámú szövetkezetnél azonban más a helyzet, ezért olvasónk a lakásfenntartó szövetkezet február 12-ei ülésén javasolta a felügyelőbizottság újbóli létrehozását. Ebben a kérdésben a hamarosan következő küldöttgyűlés dönthet majd.


Mi áll a házirendben?                               Fotó: Nagy Norbert

- Mivel a törvény szerint a nem vállalkozó tevékenységből származó árbevételünk - lassan tíz éve - elérte a 40 millió forintos határt, ezért kötelesek vagyunk könyvvizsgálóval ellenőriztetni a költségvetésünket, aki így hivatalból ellátja a lakásszövetkezet pénzügyi, gazdálkodási felügyeletét - mondta lapunk megkeresésére Farkas Béla, az I. Számú Lakásfenntartó Szövetkezet ügyvezetője, aki hozzátette, a könyvvizsgáló kifizetése is jelentős terhet ró rájuk, ezen felül egy öttagú felügyelőbizottság működtetése még további kiadással járna, miközben a lakók állandóan azt kérik, hogy ne dráguljon a szövetkezet működése. Évekkel korábban öt-, majd háromtagú felügyelőbizottság működött a szövetkezetnél, ám a tagok főállása miatt nagyon nehéz volt összeegyeztetni az ülések időpontját. Mindezek miatt döntöttek az egyszemélyes megoldás mellett, amelyet egyébként az ország legtöbb szövetkezete is alkalmaz, sőt az országos szövetségnél is egyetlen felügyelő dolgozik. Ez azonban nem azt jelenti, hogy egyszemélyben mindenhez kell értenie, konkét probléma esetén külső szakértőt is bevonhat az illető az ügy megoldásába - tette hozzá az ügyvezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!