Székesfehérvár

2009.08.12. 02:29

Hibák a kivitelezésnél: alulról ázik a színház?

Székesfehérvár - Műszaki vizsgálatot indított Fehérvár jegyzője a színház felújításával kapcsolatban, mert több olyan hiba is előjött az elmúlt időszakban, ami a nem megfelelő kivitelezéssel lehet összefüggésben.

Házi Péter

A színház jelenlegi legnagyobb problémája a vizesedés, az emiatt leváló vakolatok, burkolatok: például a Koch László utcai bejáratot is azért kellett lezárni, mert veszélyessé vált. Egy ilyen méretű épület utólagos vízszigetelése szinte megbecsülhetetlen összeg, a szükségessé váló garanciális javítások összege Orosz becslése szerint többszáz millió forintra rúghat. Ugyancsak javításra szorul a próbaszínpad hűtése is. Igencsak megnehezíti a garancia érvényesítését, hogy a Baucont Zrt. a múlt hónapban becsődölt. A próbaszínpad hűtését máig sem sikerült megjavítani.

Kérdésünkre, hogy lesz-e felelősségrevonás az ügyben, Orosz István annyit mondott, mindez a vizsgálat eredményének függvénye. Az ügyben megpróbáltuk elérni a Baucont Zrt.-t, ám a cég pesti központjában csak a telefonost értük el. A színház felújítását nyomon kísérő műszaki ellenőr, Pulai Pétert véleményét is szerettük volna megkérdezni, ám tegnap nem sikerült őt elérnünk.

Bóka Viktor, Székesfehérvár jegyzője lapunk kérdésére elmondta, annak idején az önkormányzat éppen a munka nagyságrendje miatt egy külső céget bízott meg, hogy a felújítást ellenőrizze, annak folyamán képviselje a város érdekeit. A mostani vizsgálat alatt több bejárást is tartottak a színházban, hogy feltérképezzék a hibákat, a neves szakértői gárda garancia arra, hogy a vizsgálat valóban érdemi és szakmai legyen. Csak ha ez megvan, azután lehet dönteni arról, kell-e rendőrségi feljelentést tenni az ügyben.

A Vörösmarty Színház felújítása állami támogatással valósult meg, és négy és fél milliárd forintba került. A felújított épületet 2005-ben adták vissza a közönségnek.Az utólagos szigetelés többszáz millióba kerülhet egy ilyen épületnél

1998-ban fehérvári, majd budapesti, később pedig  tatai székhelyű számos nagy volumenű beruházás fűződik a céghez, egyebek mellett a szegedi, pécsi, kaposvári és a budapesti Corvinus egyetem oktatási és kollégiumi épületeinek felújítása. Internetes forrásokból ugyanakkor kiderül, hogy kartellezésért többször megbírságolták őket: az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság székházának felújítása után a gazdasági versenyhivatal például 227 milliós bírságot szabott ki rájuk és a vele összejátszó másik két vállalatra.

A fotón Orosz István a Koch László utcai bejáratnál

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!