Székesfehérvár

2009.12.04. 03:29

Milliárdok hiányoznak a fehérvári költségvetésből

Székesfehérvár - Nem fogadták el a város jövő évi költségvetési koncepcióját, két bizottság fideszes elnöke pedig lemondott, hogy teret engedjen.

Házi Péter

A város jövő évi helyzetét elemezve Warvasovszky Tihamér polgármester kiemelte, eddig soha nem látott körülmények között kell költségvetést alkotni. A város cégei, nagy foglalkoztatói szerencsére úgy érzik, elértük a válság mélyét, s remény van arra, hogy jövőre csökken a munkanélküliség és nőhet az adóbevétel. Jövőre hárommilliárdnyi adóbevétel-kieséssel kell számolni, jelentősen elmaradnak az ingatlan-hasznosítási bevételek, a központi költségvetés pedig további 830 millióval kurtítja meg a város lehetőségeit. Nagy segítség lehet, ha májusban a város cégei nem igényelnek vissza összegeket az iparűzési adóból, illetve ha a város megnyeri a murvás parkoló ügyében zajló pert, s így felszabadul a jelenleg lekötött 2,7 milliárd forint. Ezen időszak áthidalására azonban várhatóan folyószámlahitelt kell felvennie a városnak.

 

Az SZDSZ frakciójának álláspontját tolmácsolva Farkas László kijelentette, válságköltségvetést kellene készíteni, de úgy tűnik, most sem merünk igazán szembenézni a körülményekkel, például azzal sem, hogy jövőre Székesfehérvárnak kétmilliárd forintot kell hiteleinek törlesztésére kifizetnie. A frakció ezen okok miatt nem tudja elfogadni a költségvetési koncepciót.

Knizse Gyula felszólalásában kifejtette, az MSZP fehérvári szervezete támogatta az országos büdzsé elfogadását. Ugyanakkor reális az a veszély, hogy nehéz helyzetbe kerülnek az intézmények, de ennek jelentős részben a válság az oka. Hozzátette, ugyanakkor a személyi jövedelemadó és a munkáltatói járulék is csökken jövőre.

Róth Péter felvetette, hogy a képviselő-testület nyilatkozatban ítélje el az országos költségvetést, mert az nem valós számokat tartalmaz, és ellehetetleníti a településeket. Szigli István megjegyezte, az üresen maradt bizottsági elnöki posztokat most betöltheti a két alpolgármester, s végre érdemben lesz ráhatásuk a költségvetésre.

A szavazáskor, mint ahogyan az várható volt, nem kapta meg az elfogadáshoz szükséges szavazatmennyiséget a költségvetési koncepció. A politikai nyilatkozatot viszont 17 igennel megszavazták, ketten nemmel voksoltak, tizenhárman pedig sehogyan.

A szavazáskor, mint ahogyan az várható volt, nem kapta meg az elfogadáshoz szükséges szavazatmennyiséget a költségvetési koncepció. A politikai nyilatkozatot viszont 17 igennel megszavazták, ketten nemmel voksoltak, tizenhárman pedig sehogyan.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!