Székesfehérvár

2011.12.29. 12:04

Matek, felsőfokon

Székesfehérvár-Budapest - Három évtizedes pályafutásának megkoronázásaként értékeli Tölgyesi Ferencné, hogy megkapta a legjobb matek- és fizikatanároknak ítélhető Ericsson-díjat.

Házi Péter

- Amikor a két fiammal sétálunk a városban és lépten-nyomon rámköszön valaki, azonnal kérdezik, anya, honnan ismersz ennyi embert?   Én nem tudok mást válaszolni, minthogy ő is a Hétvezérben volt tanítványom. Mire a fiaim: Fehérváron mindenki ebbe az iskolába járt? - mondja vidáman Tölgyesi Ferencné, aki 1981-től, az iskola alapításától egészen 2010-ig volt igazgatója és valóban lelkes formálója a Hétvezér iskolának. Az ő nevéhez fűződik a matematika tagozat 1988-as bevezetése:  Az iskolában már a kezdetekkor nagyon jó matematika szakos csapat jött össze, így nagyon hamar eldőlt, hogy a matematika magas fokú átadása lesz az iskola egyéni profilja. Az intézmény nincs messze a Videotontól, nem véletlen, hogy a környéken annak idején sok mérnök lakott, akik persze nagyon örültek a matematika tagozatnak.


- Sajnos jelenleg hiány van matektanárokból, szerintem az Ericsson-díjat éppen azért alapította a cég, mert érzi, tudja, hogy a magyar gazdaságnak, az itt működő cégeknek nagy szüksége van jó mérnökemberekre. A mi iskolánk nem egy, kiváló, matematikához értő, de ezzel együtt a reális, józan gondolkodást is magas fokon elsajátító és gyakorló  embert adott a társadalomnak, kiemelni azért sem szeretnék közülük senkit, mert nagyon hosszú lenne a sor, akit meg kihagyok véletlenül, annak meg rosszul esne - összegez Tölgyesi Ferencné, aki egy ideig óraadóként még dolgozott szeretett iskolájában, de mostantól már minden energiáját a három unokájára fordítja. Van feladat bőven, a kisfiúk egy, két és három évesek, szép matematikai sorrendben.
 - Nagyon szép emlékeim vannak a különféle versenyekről. Az első Zrínyi matekversenyt 1992-ben rendeztük, azóta töretlen e hagyomány, néhány éve pedig a mi iskolánk és a város adott otthont az országos döntőnek, ami nagy büszkeséggel töltött el minket, szervezőket - idézi fel  a közelmúltat a matematikatanár, aki önmagát szigorú pedagógusnak tartja. Talán éppen ezért a szigorúságáért emlékeznek rá hálával a tanítványok: tőle nem csak a megoldás iránti igényt, de az önfegyelmet is megtanulták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!