Székesfehérvár

2013.02.15. 17:37

Közös hivatalban hetvennégyen

Fejér megye két faluja között van még vita, de úgy tűnik március elejére a kétezer főnél kisebb települések megegyeznek a közös hivatalok létrehozásában.

Tribolt Lajos

Az érvényes szabályok alapján március 1-ig a településeknek tisztázniuk kell, kivel akarnak az önkormányzati hivatalok működtetésére társulni. A jelenleg érvényes előírások ugyanis azt mondják ki, hogy kétezer főnél kevesebb lakosú településeken önálló hivatal nem lehet, kötelezően hoznak létre közös hivatalt más településekkel. Megyénkben jól állunk.

Dorkota Lajos kormánymegbízott elmondta a Fejér Megyei Hírlapnak, hogy a 108 településből 34-nek lesz önálló hivatala, további ötven település már hivatalosan megállapodott, kivel társulnak a hivatal működtetésére. A többi település zöme már elvi megállapodást kötött, csak a testületi döntések hiányoznak. Míg a kormánymegbízottnál voltam, két polgármester is felhívta, hogy a Baracs-Kisapostag megállapodáshoz csatlakozik Daruszentmiklós is. A kormánymegbízott abban bízik, hogy a hátralevő két hétben minden település megállapodást köt valakivel.

Ellenkező esetben ugyanis a kormányhivatalnak kell kijelölnie a társulás tagjait. Egy helyen van jelenleg vita, Kálóz és Soponya vív egy státusz hovatartozásán. Dorkota személyesen tárgyalt mindkét polgármesterrel, bíztatva őket a megegyezésre. Elmondta, hogy tudja, Soponya alig valamivel van két ezer fő alatt. ha a következő választások után elérik a határt, akkor lehet majd változtatni. Szóba került az is, hogy a Kisapostag-Baracs szerződéshez csatlakozna Daruszentmiklós is. Viszont a két utóbbi polgármestere felvetette, hogy akkor a két település közötti utat korszerűsíteni kellene.

A kormánymegbízott azt mondja, hogy az ilyen igényeket a megyei önkormányzat, mint a területfejlesztés letéteményese nyilván figyelembe veszi és ő a térség országgyűlési képviselőjeként támogatja majd. Dorkota Lajos elmondta azt is, hogy a közös hivatalok nem jelentik azt, hogy valahol megszűnik a hivatal. Nagyjából úgy működnek majd, mind a körjegyzőségek eddig, nem véletlen, hogy sok helyen azok alakultak át.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!