Székesfehérvár

2015.07.15. 17:43

Tűzőrség a déli részen

Székesfehérvár - A megyei önkormányzat Salamon Lajos-díját kapta a megyenapon a Fehérvári Tűzoltó Egyesület.

Tribolt Lajos

A szervezetet mai elnöke, Varga Lajos és társai alapították 2008-ban. A cél az volt, hogy az egykori tűtoltókat összefogják, a nyugdíjasoknak elfoglaltságot teremtsenek.

Igen ám, de kiderült, szükség lenne decentralizált tűzoltóságra és az egyesületen belül tűzőrségek működhetnének. A német testvérváros, Schwabisch Gmünd tűzoltóságával jó a kapcsolatuk, onnan kaptak tűzoltó autókat. Az első jármű átadását az ottani parancsnok, Brend-Straile intézte. Ő már elhunyt, de hálából Maroshegy tűzőrsége felvette a nevét. Az Ikarus gyár területén ma már négy tűzoltókocsi áll az egyesület rendelkezésére. Ipari parki kocsik voltak, 20-30 ezer kilométert futottak csak, szakfelszereléssel kíválóan ellátottak.

Azt szeretnénk, ha a hivatásos tűzoltók másodállásban is a szakmájukban maradnának mondja Koppán Viktor elnökhelyettes. A cél a 24 órás szolgálat felállítása. Jelenleg tárgyalnak a környék vállalkozásaival az elképzelés finanszírozásáról. A tűzőrség így ipari parki tűzoltóságként működhetne, ellátva a körzet lakóházainak védelmét is.

Szommer István (b), Varga Lajos elnök, Czirbus István, Horváth László és Koppán Viktor elnökhelyettes az elismeréssel. Fotó: Koppán Viktor

A feladatokból nem maradnának ki az önkéntesek sem, akik a 40 órás alaptanfolyam elvégzése után kapcsolódhatnak a munkába. A tervek szerint hivatásosok és önkéntesek közösen teljesítenének szolgálatot.

Vannak az egyesületben egészségügyi dolgozók is, akik a tűzoltókiképzés után szabadnapjaikon bekapcsolódhatnának a mentésekbe, így a szervezet egészségügyi ellátást is tudna biztosítani.

A hivatásos tűzoltóság laktanyájától legtávolabb működő cégeknek sem mindegy, hogy a tűzoltók öt, vagy tizenöt percen belül érnek ki. Ráadásul ez az egység mindig helyben marad.

Az egyesület karitatív tevékenyégét is kiemelték a méltatásban. Rendszeresen támogatják a Szent Imre Iskolaház diákjait, de bútorokat, lakberendezési tárgyakat is gyűjtenek a tűzkárosultak számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!