Ha a falak zenélni tudnának…

2019.01.13. 11:00

Kocsis Katalin azokat az épületeket kutatja, ahol muzsikusok éltek

Strém Kálmán, Ketting Ferenc háza, valamint a Zöldfa Szálló. A zenélő épületek titkait feltáró izgalmas belvárosi túrát Kocsis Katalin nyugalmazott könyvtáros vezette.

Benedek Bálint

Kocsis Katalin továbbra is igyekszik felkutatni minden zenei emlékhelyet, különösen büszke az egykori Zöldfa fogadóra (a háttérben), amely ma általános iskolaként működik

Fotó: Szakony Attila

A város még mindig számos zenei emlékhelyet rejt, a belvárosi utcákban gyakran találhatunk olyan épületeket, amelyekről csak keveset tudnak a járókelők. Kocsis Katalin viszont igyekezett felkutatni azokat, ahol zenészek éltek, vagy épp táncos mulatságokat tartottak. A mai Dél-zalai Áruház szomszédságában a Király utca 34. számú kétemeletes házat 1912-ben Kálmán Leó építtette. A bankár rokonságában zenéhez kötődő személyiségek is voltak, akik közül többen itt is laktak. Zenekedvelő ember lehetett, mert tagja volt az irodalmi és művészeti kör kórusának. Unokája, Strém Kálmán, a neves zeneszociológus, hangversenyrendező néhány évig élt a házban. Leó testvére, Büchler Mórné Krausz Gizella kitűnően képzett énekesnő volt. Kvalitásait jelzi, hogy az 1931-ben megrendezett Szent Erzsébet-ünnepségen Liszt Ferenc oratóriumából a címszereplő áriáit bízták rá.

Ketting Ferenc szervezte meg az Éneklő Ifjúság mozgalmat

Férje, Büchler Mór mint lelkes kóruskarnagy írta be nevét a város zenetörténetébe. Két lányuk közül Büchler Margit mint szólótáncos hívta fel magára a figyelmet. A Büchler család a holokauszt áldozata lett. Az 1939-es hivatalos házjegyzék szerint az ingatlan egyik hányadának örököse és az épület kezelője Olga, Kálmán Leó testvére volt. Lánya, Domány Sári a 30-as években külföldön futott be opera-énekesnői karriert. Innen néhány perces sétával megközelíthető a Csengery utcai vasúti átjáró, amelynek közelében a 46. szám alatt földszintes ház áll. Ez Ketting Ferenc és családja tulajdona volt. Hosszú kanizsai munkásságának nagyobbik részében ebben a házban élt a nagyszerű tanár, karnagy, képzőművész. Ketting rendkívül szerteágazó és nagyon magas szintű zenei tevékenységet fejtett ki iskolai munkáján kívül is. Ő volt a városban az új zene, a bartóki és kodályi törekvések első „szálláscsinálója”, a 30-as évek második felétől Nagykanizsán az Éneklő Ifjúság mozgalom megszervezője, az első kanizsai Kodály-hangverseny megvalósítója.

Kocsis Katalin továbbra is igyekszik felkutatni minden zenei emlékhelyet, különösen büszke az egykori Zöldfa fogadóra (a háttérben), amely ma általános iskolaként működik
Fotó: Szakony Attila

 

Tanítványai és a keze alatt évtizedeken át éneklők és muzsikálók a rajongásig szerették mesterüket. Szigorú, de mindig igazságos és jóindulatú volt. A belváros szívében, az Erzsébet téren található a mai Bolyai-iskola. A hagyomány szerint a felrobbantott kanizsai vár köveiből kvártélyháznak, azaz uradalmi vendégfogadónak épült valamikor a 18. században. Kanizsa főterének egyik meghatározó épülete az 1840-es években Zöldfa néven a Dunántúl egyik legnagyobb szállodája és vendéglője lett.

Strém Kálmánon kívül híres énekesnők, zenészek és családjuk élt a
belvárosi emeletes házban
Fotó: Szakony Attila

 

Oszlopokkal tagolt földszinti csarnoka, emeleti nagyterme, valamint a mai városháza területét is magában foglaló kerthelyisége, a Zöldfa-kert sok mulatságnak és rendezvénynek adott helyet. Az 1860-as években Kanizsára rendszeresen visszajárva itt tartotta tánciskoláját s rendezte tánckoszorúcskáit Lakatos Sándor táncművész, tánctanár. De az épület volt az egyik legfontosabb helyszíne a Kanizsai Dalárda korai történetének, s számos muzsikus fellépett, sőt színházi előadások kedvelt helyszíneként ismerték.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!