ihletadó alkotás

2019.09.01. 08:15

Nagy kalapos bronz nőalakok sikere

Nemcsak a Tisza partján, hanem Párizsban és Troyes-ban is nagy népszerűségnek örvendenek Lapis András szobrász és éremművész kalapos nőalakjai.

Tóth Sándor

A Szeged múzsája elnevezésű szobor szintén jelentős méretű kalapjával hívja fel magára a figyelmet Fotó: Wikipédia

A szobrászművésznek 1992ben avatták fel Szegeden a Kalap alatt című alkotását. A bronzba öntött, padon ülő nőalak olyan népszerűségre tett szert, hogy másolatát pár év múlva Párizsban is felállították. Előbb a Magyar Intézet belső terében, majd az épület bejárata mellett találták meg a végleges helyét.

A Szeged múzsája elnevezésű szobor szintén jelentős méretű kalapjával hívja fel magára a figyelmet
Fotó: Wikipédia

Szegeden és Párizsban is állandó fotótéma, ugyanis mellé ülve a padon sokan fényképeztetik vele magukat. Lapis András egy másik szép szegedi szobra, a Szeged múzsája szintén jelentős méretű kalapjával hívja fel magára a figyelmet. A Glattfelder téri szökőkút közepén álló, több mint két méter magas kalapos hölgy lett Szeged ihletadó alkotása 2007 óta.

Ezzel még nincs vége Lapis András kalapos hölgyeket ábrázoló szoborkompozícióinak. Troyes-ban üldögél padján egy bájos bronzhölgy, Lili. A 2012-ben felavatott műalkotás olyan magyar sikertörténet, amelyről kevesen tudnak itthon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!