Zeneszerző

2017.12.14. 17:20

Domborművet avattak Fehérváron Farkas Ferenc emlékére

Csütörtökön ünnepélyesen felavatták a Hermann László zeneiskola bejáratánál, az épület homlokzatán azt a bronz domborművet, amely Farkas Ferenc Kossuth-díjas zeneszerzőnek, egykori igazgatónak állít emléket. 

Gábor Gina

Régi adósságot törleszt ezzel a város – jelentette ki ünnepi beszédében Vargha Tamás országgyűlési képviselő, honvédelmi államtitkár, aki méltatta Farkas Ferencet, felsorolta gazdag életpályájának fontosabb állomásait, és arról is beszélt: nem csak a magyar zenei élet, hanem Székesfehérvár is sokat köszönhet Farkas Ferencnek. hiszen a második világháború rombolása után ő volt az, aki újra elindította és vezette a zenekonzervatóriumot. Az intézményt ugyan 1949-ben bezárták, de azt tekintik Fehérváron az 1950-ben megalapított állami zeneiskola elődjének. A képviselő idézett Farkas Ferenc visszaemlékezéséből, amely arról árulkodott: annak idején óriási lelkesedéssel vetette bele magát a konzervatórium újraindításába – kereste a megfelelő tankönyveket, tárgyalt a leendő tanárokkal...

A megemlékezésen – amit a Hermann zeneiskola dísztermében tartottak – Bartók-fuvoladarabot adott elő Szili Alexandra és Vasvári Tamás, de Farkas Ferenc Gyümölcskosár dalciklusának Tündér című műve is elhangzott Koncz Fruzsina és Vasvári Tamás tolmácsolásában.

Farkas Ferenc a huszadik századi magyar komponista nemzedék egyik legkiválóbb alakja, hetvennél több filmzene köthető a nevéhez, és számtalan színpadi kísérőzenét és rádiójátékot komponált. Már fiatalon is képes volt bármilyen műfajban, stílusban zenét szerezni. 1935-től foglalkozott tanítással. 1946 őszén Pátzay Pál szobrászművész kezdeményezésére alakult újra a Székesfehérvári Zenekonzervatórium, amelynek vezetésére Farkas Ferencet kérték fel.

Az emlékdomborművet – Nagy Edit szobrászművész alkotását – Vargha Tamás és Cser-Palkovics András polgármester leplezte le.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!