Az új és a 4-6 éves autók a legkeresettebbek

2018.01.16. 11:30

A megyében is nőtt az új gépjárművek értékesítése

A gépjárműimportőrök az új személyautók piacán 7,5 százalékos növekedésre számítanak 2018-ban.

Borsányi Bea

as

Előrejelzések szerint 125 ezer új gépkocsit helyeznek majd forgalomba Magyarországon ebben az évben. S ha már az adatoknál tartunk: 2017-ben 116 ezer új gépjárművet értékesítettek hazánkban. Milyen tapasztalatokkal zárták a tavalyi évet a Fejér megyei kereskedők és vajon számítanak-e az előrejelzéseknek megfelelő további növekedésre? Ennek jártunk utána.

– A növekedés a mi márkánk esetében is tapasztalható volt – mondta el lapunknak Vampel Károly, az egyik székesfehérvári márkakereskedés vezetője. – Az év első felében pedig tovább nőhet az értékesítés, hiszen választási év van, és bizony ez is hatással van a forgalomra. Ilyenkor mindig pénzkiáramlás figyelhető meg. Hogy az eldőlt választások után hogy alakul a további forgalom, azt most nem lehet megjósolni.

Pozitív évet zártak a többi márkakereskedésben is, ahol azonos véleményt fogalmaztak meg: az új autók eladásának növekedése egyértelűen összefügg a munkaerőpiacon lezajlott változásokkal, azaz a foglalkoztatottság növekedésével és a vásárlóerő erősödésével.

Az új autók értékesítése mellett továbbra is fut a használtautó piac, amely egyelőre még mindig jobban megy.

– Arányosítva az eladásokat, 100 ezer új autó forgalmazására jut 150 ezer külföldről behozott használt, illetve 300 ezer hazai használt autó – árulta el Vampel Károly.

Ebben a kategóriában leginkább a 4-6 éves gépjárművek keresettek, mert ezek árai már elérhetőek a legtöbb vásárló számára. Ám a kintről behozott gépjárművek kockázata nagy.

– A külföldről behozott autóról később kiderülhet, hogy hatalmas javítási költségek árán lehet csak jó állapotba hozni, vagy nem valós a futásteljesítménye – hívta fel a figyelmet Wilcsek Róbert, egy másik fehérvári márkakereskedés értékesítője. – Lehet persze szerencséje az embernek és kifoghat jó autót is, de biztonságosabb, ha márkakereskedésben vagy megbízható kereskedésben vásárol az ügyfél. Ezeken a helyeken megszűrik és felmérik az értékesíteni kívánt gépkocsik műszaki állapotát, így áttekinthetőbb az előélete, ráadásul a legtöbb helyen még garanciát is vállalnak rá.

Udvardi Balázs az ellenőrzött használt autókban bízik, ezért márkakereskedésben választotta ki gépjárművét fotó: Nagy Norbert

Néhány évvel ezelőtt nagyon sok új autót adtak el valamilyen finanszírozás mellett. Mi a helyzet ma?

– Magánszemélyek esetében az utóbbi években a készpénzes vásárlás a jellemzőbb, ami teljesen érthető, amióta a svájci frank alapú hitelekkel nagyon sokan pórul jártak. Hiába változtak a kondíciók és a PTK is, ez nem hozta vissza a hitelfelvételi kedvet. A hitelnek még a kedvező feltételek mellett is komoly kamattartalma van. Arról nem is beszélve, hogy a kiadásokat egy család jobban átlátja, ha egyszerre kifizeti a kérdéses összeget, mint abban az esetben, ha évekre elkötelezi magát – tudtuk meg Losonczi Tibortól, egy dunaújvárosi márkakereskedés értékesítőjétől.

Ma nem is érhető el devizaalapú autófinanszírozás. Igény esetén forintalapú hitelt lehet felvenni. Ám a tapasztalat azt mutatja, hogy a magánszemélyes vásárlások 20-30 százaléka – használt és új gépjármű esetében is – készpénzzel történik.

Ami az idei előrejelzéseket illeti, a megkérdezett kereskedések mindegyike pozitívan néz a 2018-as esztendő elé, és ha nem is vár 7,5 százalékos forgalomnövekedést, de bíznak abban, hogy még több új autót tudnak értékesíteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!