Vörösiszap

2010.12.16. 06:42

Iszapömlés: lekötötték a károsultaknak szánt adományt

Budapest - Az iszapkárosultak javára összegyűjtött 1,6 milliárd forintnak eddig csak jelentéktelen hányadát juttatták el a rászorultaknak - írta csütörtöki számában a Népszava, amely szerint az összegből 1,2 milliárd forintot lekötöttek, mert abból ingóságokat, például bútorokat akarnak venni a rászorultaknak, de csak azután, ha azok már ingatlanhoz jutottak.

MTI

Az ingatlanok felépítése állami forrásból valósul meg - írta a lap, amely megkereste Toldi Tamást, Devecser polgármesterét, a kármentő bizottság egyik tagját, miért - mint fogalmaztak - ülnek a pénzen.
   
A polgármester leszögezte, már csak azért is tévedésben vannak, akik azt gondolják, hogy az állam telepedett rá az adományokra, mert a hattagú kármentő bizottságból hárman a károsult három település polgármesterei. A bizottságban dolgozik még a megyei önkormányzat elnöke és főjegyzője és csupán egyetlen ember – az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság részéről – képviseli a kormányt.
   
Az összeg rendeltetéséről a károsultak egyetértésével döntött a bizottság - mondta. Megjegyezte: egyelőre 138 millió forintot használtak fel az összegből. A házaikat elhagyni kényszerülők 150 ezer forint juttatást kaptak, a sérülést szenvedettek 100 ezer forintot.
   
Azok a vállalkozók, akik tevékenysége 30 százalékkal csökkent, 200 ezer forint egyéni támogatást kapnak.     Hasonlóképpen vélekedett Marton László, Somlóvásárhely polgármestere is, aki hangsúlyozta, hogy a két hónapra lekötött összeg kamatozik, tehát tavasszal még több pénzt tudnak juttatni a rászorulóknak.
   
Csenki Géza devecseri vállalkozó ugyanakkor azt állítja, senkivel sem beszéltek meg semmit, a nép csak rábólint arra, amit mondanak - írta a Népszava.

Iszapkatasztrófa dosszié itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!