Belföld

2009.05.15. 06:04

Magyarországra ért az olajszennyezés

FMH - Pénteken hajnalban "megérkezett" az olajszennyeződés a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsóberecki térségébe, ahol a vízügyi szakemberek már mintegy négy-öt köbméternyi anyagot távolítottak el a folyó felszínéről.

feol.hu

A Bodrog szlovákiai szakaszán csütörtökön hidraulika olaj került a folyóba, emiatt az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el a folyó felső szakaszán - mondta az előzményekről Csont Csaba, az igazgatóság szóvivője.
Az Alsóberecki közúti hídnál kifeszítették a szennyezés eltávolítására szolgáló "vikoma" merülőfalat és a "sanol" olajfelszívó hurkát. A kárelhárítást nehezíti a nagymennyiségű uszadékfa és rönk, amelyek veszélyeztetik az eszközök épségét - magyarázta a szakember. Az uszadékokat motorcsónakkal távolítják el.
Csont Csaba elmondta, hogy értesüléseik szerint csütörtökön, a szlovák oldalon végzett kárelhárítási munka során körülbelül tíz köbméternyi adszorbens anyagot juttattak a vízbe. "Ehhez tapad hozzá az olaj, vagyis megköti a szennyezést, így halásszák azt le a vízügyi szakemberek a vízfelszínről" - ismertette Csont Csaba.
Alsóbereckinél két motorcsónakkal húsz ember dolgozik. A kiszedett szennyezőanyagot veszélyes hulladékként ártalmatlanítják majd.
Az olaj a ladmovcei kikötőben, egy elsüllyedt kotróhajó kiemelése közben került a vízbe.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!