Belföld

2009.05.11. 02:28

Mentünk, láttunk, kipucoltunk

Az újságíró igazi terepe nem az íróasztal, hanem maga a terep - ez is lehetne szerkesztőségünk szombati megmozdulásának végkövetkeztetése. A Tegyünk rendet a könyezetünkben! akciónkban vállaltaknak megfelelően mi is felvettük a kesztyűt (szó szerint) az illegális hulladékkal szemben, és takarítottunk a Sóstó egy részén.

Kocsis Noémi

Nem akarunk különösebben dicsekedni vele, hiszen csak egy vállalást teljesítettünk - de igaz, szerkesztőségileg korábban nem ragadtunk szemeteszsákokat, hogy kivonuljunk a Sóstóra.Tegyünk rendet a környezetünkben! című akciónkban az illegális hulladéklerakók ellen hadakoztunk áprilisban. (A fotóbeküldési lehetőség május 16-áig még érvényes, meghosszabbítottuk, így olvasóink továbbra is bombázhatnak bennünket a környezetükben tapasztalt, illegálisan lerakott szemétkupacok képeivel - a fűnyírót a fotóbeküldők között hamarosan sorsoljuk!) Szerkesztőségünk már az akció elején tett egy kisebb fogadalmat, miszerint nemcsak a tollat (vagyis a számítógépet) forgatjuk ez ügyben, hanem a szemétszedő zsákokat is, és megtisztítunk egy választott területet. Szombaton reggel médiaközi kommandónk (mert rádiós kollégák is kivették a részüket) meg is szállta a Sóstó Segesvári utca felőli végét...

Azt hiszem, most már a kollégákban sem maradt egy szemernyi kétség sem afelől, hogy a hulladékfelszámolás nem könnyű munka. Szerencsére szombaton reggel 8-ra szép számmal összejöttünk a Segesvári és Dési utca sarkán. Úgy is mondhatnánk, főszerkesztőtől a szerkesztőségi titkárnőig a helyszínen voltunk, sőt megvalósult a médiaközi összefogás, a Vörösmarty Rádiót ugyanis két kolléga, Palkó Zsuzsa szerkesztő-műsorvezető és Fenesi András sportriporter képviselték, akik szó nélkül, szorgosan szedték velünk a szemetet.


Fiatal és és idősebb kollégák is segítettek, így lassan eltűnt a szeméthalom
Fotó: FMH

A Gaja Környezetvédő Egyesület munkatársaival közösen választottunk helyszínt, ők ugyanis időről időre kijárnak takarítani a Sóstóra, s kapóra jött az ötlet: miért ne foghatnánk össze? Az ideát aztán tett követte, az egy hónapos kampányunkban partner Depónia Kft.-től konténereket kértünk, s kaptunk is két hétköbméterest. Mint kiderült, a kiszemelt területen nincs is nagyobb mennyiségű szemét, a probléma inkább az, hogy ennyi viszont folyamatosan megjelenik (illetve, mit is beszélek: illetéktelen kezek, jobbára a sötétséget kihasználva ledobálnak a lejtős terepen mindenféle vackot!), úgyhogy Márton Edit, a városgondnokságnál dolgozó, a Sóstóért is felelős munkatárs az akció reggelén máris többet talált, mint például 12 órával korábban.

- Az egyik ludas a dologban a kerítés, így az jár be a területre, és dobálja le a szemetét, aki csak akarja - mutatott az itt is, ott is megszaggatott bűnösre Edit, hozzátéve: a városgondnokság árajánlatot kért a Sóstón korábban már több munkát elvégző Vadex Zrt. illetékeseitől, s az be is érkezett, csak érdemi döntés kéne, hogy lesz-e az idén pénz a kerítés rendbehozatalára, vagy sem...

A kerítés néhány hónapja került gyalázatos állapotba, erősítette meg a szakembereket az egyik környéken lakó, Passai Zoltán is, aki kisfiát tologatta babakocsiban arrafelé.

- Az itt lakók azért odafigyelnek, hogy tiszta legyen a környékük, volt, aki bejelentést is tett már az illegális lerakásról. Sajnos, amióta le van szaggatva a kerítés, tényleg megnőtt a szeméthalom.

Ezt már tényleg nem nézhettük tétlenül, így miután felhúztuk a Gaja és a Zöld Kerekasztal munkatársa, Határhegyi Krisztián hozta kesztyűket és szétosztottuk a zsákokat, amiket a Fehérvár Felelősségvállalási Programja keretében kaptunk, nekiláttunk. A szemetelők nem könnyítették meg a dolgunkat, egy erős lejtő oldalába és aljába szórták le kiselejzetett dolgaikat, amiket ráadásul mostanra buján benőtt az aljnövényzet. Közben megérkeztek a konténerek is, az egyik az építési törmeléknek, amiből elég sok volt elszórva. Elekes András főszerkesztő hol egy mosógépalkatrészt, hol egy autógumit cincált ki a bozótból. A lapszerkesztők, Zsigó Ferenc és Hajnal Csilla hamar és célirányosan telepakolták zsákjaikat rozsdásodó vackokkal. Csilla legkisebb, Sára lánya a tinik képviseletében segített a munkában.

- Itt egy tyúk egy zsákban - emelt meg egy fekete szütyőt fancsalodó arccal a rádiós Fenesi András, amíg a gazdasági rovat munkatársai, Miskei Anita és B. Kiss László a műszaki cikkek gyűjtésében merültek el, ennyi rossz porszívót talán ők sem leltek még egy adott területen elszórva. A legkreatívabb dolgokat Kovácsné Brigitta titkárnőnk lelte, aki hol egy nagyméretű melltartóval, hol egy csapteleppel bukkant fel a bokrokból. Házi Péter, Gregority Antal, Tihanyi Tamás, Klecska Ernő, Törő Bálint kollégáink segítségével gyorsan telt a sittes konténer is. A Zöld kerekasztalos Szárszóné Mágó Éva pedig egy soponyai hölgy teljes okmánykészletével: mint utóbb kiderült, az iratokat egy éve az Auchan-áruház parkolójában, a kocsiba rakodás közben lopták el az asszonytól.

Depóniás zsákba gyömöszölt levélhalomtól a karácsonyfán keresztül a macskakőig széles volt a hulladékkínálat, miközben Márton Edit elérzékenyülve mutatta a lábunktól 4-5 méterre élő és viruló, ritkaságszámba menő vitéz kosborokat.

- Hát, ennyire becsüljük a természetet - jegyezte meg halkan. Végignéztünk a területen: kosbor van, szemét egyelőre nincs, s reméljük, ez minél tovább így is marad.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!