Belföld

2009.09.24. 10:51

Kezdődjön vita a szociális kártyáról!

Az ombudsman kezdeményezzen szakmai vitát a szociális kártya tervezett bevezetéséről - ezt javasolja az Újkorcsoport civil szervezet, melynek tagjai csütörtökön nyílt levelet juttattak el Szabó Máté hivatalához.

feol.hu

Kaderják Dániel, a jórészt fiatalokból álló, független, önszerveződő mozgalom elnöke az ombudsmani hivatal épülete előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: szeretnék felhívni Szabó Máté figyelmét arra, hogy a monoki polgármester által javasolt szociális kártya bevezetése alkotmányellenes, továbbá megbélyegzi a rászoruló embereket.
Utaltak arra is, hogy egy önkormányzati rendelet nem lehet ellentétes magasabb szintű jogszabállyal. Véleményük szerint a monoki rendelet szemben áll a jelenlegi szociális törvénnyel, továbbá az önkormányzat olyan területen is szabályozna, amely nem tartozik a hatáskörébe. A Szepessy Zsolt polgármester nevéhez köthető kártya bevezetése a romaellenes társadalmi közhangulat fokozására is alkalmas - közölték.
Az Újkorcsoport négy kérdéssel fordult az ombudsmanhoz, ezek mindegyikében arra várnak választ, mi a véleménye a szociális kártyáról, annak szociális, állampolgári jogi hatásairól.
A nyílt levelet aláírta mások mellett Ferge Zsuzsa szociológus és Teleki András szociálpolitikai szakértő is. Az Újkorcsoport további támogató aláírásokat is gyűjt az interneten.
Kaderják Dániel az MTI-nek azt mondta, szeretnék, ha Szabó Máté szakmai vitát kezdeményezne a szociális támogatási rendszerről, a szociális kártyához hasonló újabb támogatási formákról.
A nyílt levelet a sajtótájékoztató után a hivatal Nádor utcai épületében a távol lévő Szabó Máté helyett egyik munkatársa vette át. Az ombudsman az MTI tudósítójának Szegeden azt mondta, hogy csak azután reagál majd a levélre, ha megismerte a teljes tartalmát.
Az Újkorcsoport 2008-ban alakult, internetes oldaluk szerint az önszerveződő mozgalom "a szabad generáció tagjait" kívánja tömöríteni. Mint írják, a mozgalom célja, hogy véleményt alkosson és alternatívát kínáljon azokban a társadalmi kérdésekben, amelyekre a politikai hatalmat jelenleg birtokló, az 1960-as években született és államszocializmusban nevelkedett politikai elitnek nincsenek érvényes válaszai, vagy nem rendelkezik a szükséges képességekkel és bátorsággal azok megvalósításához.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!