Belföld

2010.02.04. 15:36

Élelmiszeradomány a kislétai gyerekeknek

Csaknem kétszáz kislétai gyermek étkeztetéséhez járult hozzá élelmiszercsomagok átadásával a Minden Gyerek Lakjon Jól Közhasznú Alapítvány.

MTI

Hegedűs Zsuzsa, az alapítvány kuratóriumi elnöke az MTI-nek elmondta: a szervezet müzlit, tejet és sajtot, tonhalkonzerveket, valamint a csengeri gazdák által felajánlott almát tartalmazó csomagokat osztott szét a hátrányos helyzetű szabolcsi község iskolásainak és óvodásai között. Az élemiszerekkel elsősorban a gyerekek iskolai étkeztetését szeretnék kiegészíteni, de olyan gyerek is akad, akinek ez a csomag jelenti a napi egyszeri étkezést - hívta fel a figyelmet.
Az alapítvány számlájára az első két héten eddig egymillió forint érkezett, amely többségében nyugdíjasok felajánlásaiból gyűlt össze, de várják a nagyobb cégek, szervezetek támogatását is - mondta az elnök.
Hegedűs Zsuzsa rámutatott: az éhezéssel fenyegetett gyerekek száma ugrásszerűen nőtt az elmúlt években, ezzel a problémával leginkább pedig a leghátrányosabb helyzetű kistérségek küzdenek. Tavaly mintegy 460 ezer gyermek élt kifejezetten nyomorgó körülmények között, ez a szám mostanra akár a 600 ezret is elérheti - mondta Hegedűs Zsuzsa, hozzátéve, hogy ha leginkább a legszegényebb, leszakadó térségekben ölthet drámai méreteket a gyerekéhezés. Úgy vélte: az önkormányzatoknál is egyre kevesebb pénz jut a gyermekétkeztetésre, a fejkvótákba pedig nem fér bele az egészséges növekedéshez elengedhetetlen fehérjedús ételek, valamint a zöldségek és a gyümölcsök rendszeres biztosítása sem.
A közhasznú alapítvány ezért a következő fél évben 33 ilyen térséget jár be, és összesen mintegy 36 ezer étkezési támogatásra szoruló gyerek számára szeretne havi ötezer forint értékű egészséges élelmiszert biztosítani. A sorozat következő állomása Nyírmihálydiban lesz, de nógrádi és borsodi iskolákat egyaránt felkeres majd a szervezet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!