Belföld

2010.04.04. 12:54

Lista, egykori ÁVH-sokról

FMH - Több mint száz, egykor az Államvédelmi Hatóságnak (ÁVH) dolgozó Csongrád megyei ember névsorát - születési dátummal, beosztással - hozta nyilvánosságra a Szeged Kurir internetes újság vasárnap.

MTI

A szegedi MÉH telepről előkerült kimutatás megjelentetése kapcsán az oldal szerkesztője, Kunstár Csaba az MTI-nek elmondta: az ügy érdekessége, hogy az ilyen listák 1956-ban jórészt megsemmisültek. 
Magyarországon az ÁVH 1956-ig működött, a dolgozók listáját - a forradalom után közvetlenül - a belügy megsemmisítette, Csongrád megyében azonban nem - tette hozzá.  A szerkesztő tájékoztatása szerint a listán megtalálható a vezetőktől egészen a gépírókig mindenki, aki a Csongrád megyei ÁVH dolgozója volt. A felsorolásban feltüntetik az illető nevét, születési évét, anyja nevét, beosztását és rangját is. 
Az online újság a jövőben további, korábban titkos dokumentumok megjelentetését tervezi, például az egykori belső elhárítás munkájáról - mondta Kunstár Csaba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!