Belföld

2010.04.15. 04:42

Túlszámlázott rutinműtétek, pénzvisszavonás

FMH - A csütörtöki Népszabadság ír arról, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) 1,6 milliárd forintot von vissza az egészségügyi intézményektől, visszaélések miatt.

MTI

A lap csütörtöki számában megjelent cikk szerint túlszámlázott rutinműtétek, fiktív elszámolások és a gyógyszerfelírási szabályok megsértése áll a ranglista élén az OEP által feltárt visszaélések között.
Tavaly 21 szakterületet ellenőriztek. Több tucat orvost köteleztek a felírt készítmény árához járó támogatás visszafizetésére. A toplistát e téren a daganatok és a csontritkulás elleni, valamint a növekedésihormon-készítmények vezetik. Több mint félszáz intézmény csalt a sérvműtétekkel és a betegmegfigyelésért járó plusz pontokkal. Ugyancsak gyakori volt a fiktív betegszállítás.
A lap szerint tavaly már a betegek is részt vettek a visszaélések feltárásában, a kormányzati portálon keresztül több bejelentés is érkezett a hatósághoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!