Belföld

2010.06.29. 11:15

Kisebb árhullám indult el a Felső-Tiszán

Az elmúlt heti sok csapadék miatt kisebb árhullám vonul le a Felső-Tiszán és mellékfolyóin, árvízvédelmi készültség elrendelésére azonban csak a Krasznán volt szükség - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője kedden az MTI-vel.

MTI

A Tisza felső szakasza már apad, az árhullám jelenleg Vásárosnamény és Tiszabercel között okoz a készültségi szint alatti kisebb áradást - mondta Bodnár Gáspár. Tájékoztatása szerint a Szamos csaknem 2 méteres áradás után  végig apad, a Túron kisebb vízszintingadozások vannak.
A Kraszna felső szakaszán több árhullám is elindult, ezért a hazai szakaszon a vízszint folyamatos emelkedése kedden szükségessé tette az elsőfokú árvízvédelmi készültség elrendelését - közölte a védelemvezető, hozzátéve, hogy a folyón további kisebb áradás várható.
A Lónyay-főcsatorna kismértékben apad, a vízfolyáson még fenntartják az elsőfokú készültséget. A védtöltések mentén 8 kilométeren észlelhető gyenge altalajszivárgás, amelyet a gátőrök folyamatosan figyelemmel kísérnek, az igazgatóság munkatársai pedig - a gyorsabb vízáramlás érdekében - napok óta "mederkaszálást" végeznek.
A nyíregyházi vízügyi szervezet vezetője a belvízhelyzet kapcsán kitért arra, hogy még Felsőszabolcs két szakaszán van érvényben belvízvédelmi készültség. Az elöntött terület nagysága eléri a 13 ezer hektárt, amelyet szivattyúzással igyekeznek csökkenteni: az elmúlt napon a hét telep összesen 1,1 millió köbméter belvizet emelt át a befogadó vízfolyásokba.
Bodnár Gáspár hozzátette: Szabolcs-Szatmár-Beregben jelenleg egy vízgazdálkodási társulás, valamint tíz önkormányzat védekezik a belvíz ellen készültség fenntartásával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!