Belföld

2010.12.08. 12:24

Emelkedik a belvíz a Kis-Balaton térségében (frissítve)

Romlott az ár- és belvízhelyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol már 133 kilométer hosszú szakaszon kell védekezni az árvíz ellen, illetve a 240 négyzetkilométert is meghaladja a belvízzel elöntött terület nagysága - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezető-helyettese.

MTI

Másodfokú árvízvédelmi készültség a Taktán, elsőfokú a Bodrogon és a Tarnán

Csont Csaba közölte: a Bodrog forrásfolyóin vízszintemelkedések tapasztalhatók. A folyó Felsőbereckinél szerda reggel 615 centiméteres volt, a folyamatosan érkező árhullámok miatt tovább árad.
Hozzátette: a Felső-Tiszán lehullott csapadék hatására a vízfolyásokon ugyancsak emelkedik a vízszint. A vízállások a hazai Tisza szakaszon egyelőre még a készültségi szintek alatt vannak. A Tisza kedden tetőzött Tokajnál 628 centiméterrel, a tetőzés óta 2 centimétert apadt a folyó. Nagy mértékű apadás nem várható, a Felső-Tiszán megindult árhullámok azonban ismételt vízszintemelkedéseket indíthatnak el.
 Az árvízvédelmi szakember beszámolt arról is, hogy a Sajó külföldi vízgyűjtőjének alsó szakaszára lehullott csapadék, valamint a hóolvadások miatt kedden vízszintemelkedések indultak meg ezen térségben is, amelyek elsősorban a Balog- és a Túróc-patakot érintették. A két patak által hozott vízmennyiség hatására a Sajó vízállása Sajópüspökinél kedd reggelre - 194 centiméterrel - megközelítette az elsőfokú készültségi szintet (200 centiméter).
 Mint mondta, szintén a csapadék és a hóolvadások hatására a Bódván és mellékfolyóján, az Ida-patakon is árhullámok alakultak ki. Az éjszakai tetőzéseket követően szerda reggel ismételt emelkedések tapasztalhatók. A Bódva Hídvégardónál szerdán 231 centiméteres volt.
A Hernád vízgyűjtő területén jelentős csapadékmennyiség nem esett. A hazai folyószakaszon készültségi szint alatti vízállások várhatók - ismertette Csont Csaba.
Kitért arra, hogy az olvadás és az esőzések hatására a Tarnán kedden intenzív áradás kezdődött. A vízfolyás Verpelétnél kedden tetőzött 370 centiméterrel. Az apadás a tetőzés óta 70 centiméter. Tarnaméránál a vízállások az éjszaka elérték az elsőfokú készültségi szintet (255 centiméter), szerda reggel pedig a másodfokú vízszintet (308 centiméter).
A Ronyva-patak kedd délután 228 centiméterrel tetőzött, de a vízfolyáson ismételt vízszintemelkedés tapasztalható. A Takta vízállása szerda reggelre megközelítette a harmadfokú (300 centiméter) készültséget, ekkor 299 centiméter volt a vízszint. Itt további kis mértékű vízszintemelkedés, de a másodfokú készültségi szintet lényegesen nem meghaladó vízállások kialakulása várható - tudatta az árvízvédelmi osztályvezető.

 

 

 Emelkedett a belvizes terület nagysága Észak-Magyarországon

 

 

  Csont Csaba kifejtette: a hétvégén 100 négyzetkilométernyi terület állt víz alatt az igazgatóság működési területén, ez emelkedett szerdára 150 négyzetkilométerre.
 Hozzátette: a térségben 21 szivattyútelep üzemel belvízvédelmi készültségben, a földekről átemelt vízmennyiség több mint 2 millió köbméternyi volt az elmúlt 24 órában.

 

 

Emelkedik a belvíz a Kis-Balaton térségében

 

 

A hóolvadás, a Zala folyóból lezúduló nagy mennyiségű víz és a Balaton magas vízszintje miatt tovább emelkedik a belvízzel elöntött területek nagysága a Kis-Balaton belső térségében - tájékoztatta a Kis-Balaton Üzemmérnökség vezetője szerdán az MTI-t. Laki István közölte: a zsilipek kinyitásával és a napi 24 órás, folyamatos szivattyúzással még szinten tudják tartani a belvizet, de a Kis-Balaton belső térségében "nem fogy a víz". Egy-két napon belül számítani kell a Zalaegerszeg térségéből, a Zala folyóból érkező, másodpercenként 30 köbméteres árral is.
Naponta 400 ezer köbméter vizet szivattyúznak át a Zalába és a Kis-Balatonba. A Balatonba vezető zsilip teljesen nyitva van, a két vízszint szinte teljesen "kiegyenlítődött", amire az elmúlt évtizedekben még nem volt példa.  
A belvíz tíz négyzetkilométer fölötti területet, erdőket, szántóföldeket érint. A Nagykanizsa-Budapest vasúti pálya mindkét oldalán 1-1,5 méter magasan áll a belvíz. Ezen a szakaszon mobil szivattyútelepeket is üzemeltetnek, hogy ne emelkedjen tovább a vízszint és ne kelljen sebességkorlátozást bevezetni.
A déli részen, az M7-es autópályánál is megjelent a belvíz, de a kiépített árokrendszer miatt ez nem veszélyezteti a közlekedést. 
  A Kis-Balaton üzemmérnökség felügyelete alá tartozó négy öblözetből a Nagykanizsa-Budapest vasútvonalat érintő szakaszon, valamint Zalaapáti környékén harmadfokú a készültség. Zalavár és Sármellék környékén, valamint Keszthely, Hévíz, Alsópáhok és Fenékpuszta területén másodfokú a belvízvédelem.

 

 

 Harmadfokú belvízvédelmi készültség az Alsó-Tisza vidéken

 

 

Harmadfokra emelte a vízügyi igazgatóság a belvízvédelmi készültséget az Alsó-Tisza vidéken; jelenleg 700 négyzetkilométert borít belvíz, de szerda délutántól, az érkező újabb csapadékhullámmal ismét nő majd a terület nagysága - közölte az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Atikövizig) ügyeletvezetője az MTI-vel.Priviáckiné Hajdú Zsuzsanna elmondta: naponta 4,7 millió köbméter vizet emelnek át levezető csatornákba. A működő 31 szivattyútelepből kettőt kellett megerősíteni mobil egységgel. Az egyik Gátér, a másik Makó térségében dolgozik. A védekezésben 34 munkagéppel 200 szakember vesz részt.
Legutóbb 1999-2000-es év fordulóján töltötték a karácsonyt a szakemberek az ügyeleti szobákban és a szivattyúk mellett. Akkor repülőből mérve 1080 négyzetkilométert borított belvíz az Atiközvizig területén, azaz Csongrád, Békés, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megye egyes részein. A mostani mérések egyelőre a földről készültek.
A belvízi helyzet az önkormányzatok belterületi védekezéséit is jelentősen megnehezíti. Első fokú helyi kárelhárítási fokozat van érvényben 15 településen: Apátfalva, Bordány, Deszk, Felgyő, Forráskút, Hódmezővásárhely, Kiszombor, Makó, Mindszent, Nagymágocs, Nagyszénás, Pitvaros, Röszke, Szatymaz és Szentes településeken. Másodfok mellett védekeznek 27 helyen, Balástya, Baks, Csongrád, Derekegyház, Domaszék, Gátér, Harkakötöny, Jászszentlászló, Kistelek, Kiskunmajsa, Kövegy, Kunszentmárton, Mezőhegyes, Mórahalom, Orosháza, Ópusztaszer, Pálmonostora, Pusztaszer, Szank, Szeged, Szegvár, Székkutas, Tömörkény, Tiszasziget, Újszentiván, Üllés és Zákányszék településeken. Harmadfokú helyi kárelhárítási fokozat van érvényben Csanádpalota és Csanytelek településeken.
A katasztrófavédelem is aktívan dolgozik a belvízi védekezésben. Eddig tizenkét szivattyút adtak ki a munkálatokra, és 21 500 homokzsákot - mondta el Tátrai János a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek. Hozzátette: a legrosszabb a helyzet Csongrád megyében Csanyteleken és Csanádpalotán. Utóbbi települést már tavasszal is súlyos helyzetbe hozta a belvíz. Kovács Sándor (független) polgármester az MTI-vel közölte: most a belterületről egyelőre sikeresen vezetik ki a vizet, ahol kell, mélyítik az árkokat. A probléma lassan azonban az, hogy a külterületekről visszafele folyik a belvíz. Ezért a vízügyi szakemberek a román határ közelében kezdtek el egy csatornát kotorni, hogy könnyebben vezessék el a vizeket.
A belvíz mellett árhullám is érkezik. A szakemberek szerint a következő napokban várható, hogy Szegeden a rakpart magasságát megközelíti a Tisza vízszintje. A folyó ugyan nem önti el a rakpartot, de az előre jelzett ónos eső miatt mégis előfordulhat, hogy lezárják azt a forgalom elől.

Hajdú-Biharban 32 településen rendeltek el készültséget

 

Hajdú-Biharban 32 településen rendeltek el készültséget

 

 

Hajdú-Bihar megye 32 településén rendeltek el belvízvédelmi készültséget, négy helyen a legmagasabb, harmadfokú a riasztási szint - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelem ügyelete szerdán az MTI-t.

Tartós áradásra számítanak a Közép-Tiszán és mellékfolyóin

 

Tartós áradásra számítanak a Közép-Tiszán és mellékfolyóin

 

 

A Tisza középső szakasza végig árad; az elkövetkezendő napokban az előre jelzett csapadék hatására a Közép-Tiszán 10-15 centiméter közötti vízszintemelkedés várható - közölte a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője szerdán az MTI-vel. Lovas Attila vízügyi igazgató tájékoztatása szerint a Zagyva-Tarna rendszer, a Hármas-Körös és Hortobágy-Berettyó szintén árad, az áradás napi üteme eltérő, a Zagyván például Jászteleknél a mostani 406 centiméteres vízállás akár 80 centimétert is emelkedhet.
Az emelkedő vízállás miatt szerda reggeltől újabb folyó, a Hortobágy-Berettyó mentén léptettek életbe első fokú árvízvédelmi készültséget a jobb parton, a Mezőtúr és Túrkeve közötti szakaszon. Az igazgatóság területén ezzel együtt első fokú készültség 121, míg másodfokú 52 kilométeren van az érvényben az említett folyóknál.
A tiszai árhullám miatt a Kiskörei Vízlépcsőnél a duzzasztást megszüntették. A Tisza-tó téli - emelt - vízszintjének beállítását az árhullám levonulása után végzik el a szakemberek.
Az igazgatóság négy megyét érintő működési területén kereken 453 négyzetkilométer áll víz alatt, és erősen közelít az idén február 28-án mért csúcsértékhez, a 461 négyzetkilométerhez. Az elmúlt 24 órában 40 stabil és 13 mobil szivattyúval összesen mintegy 3,9 millió köbméter vizet emeltek a még használható befogadókba. 
 Harmadfokú belvízvédelmi készültség van érvényben a kisújszállási és a karcagi szakaszon, másodfokú a ceglédi, jászberényi, jászkiséri, mezőtúri, kiskörei és kunhegyesi szakaszon, míg első fokú a cibakházi szakaszon. A belvíz leginkább Cegléd, Abony, Kőröstetétlen, Kömlő, Tiszaörs, Tiszaszentimre, Karcag és Kuncsorba településeket veszélyezteti, védelmük érdekében a vízügyesek  folyamatosan tisztítják a befogadó csatornákat a vízelvezetés megkönnyítéséért.  
A győri társigazgatóság embereivel együtt a Közép-Tisza vidékén 149-en vesznek részt a védekezésben.

Lezárták a Tardona és Dédestapolcsány közötti utat

 

Lezárták a Tardona és Dédestapolcsány közötti utat

 

 

A Tardona-patak áradása miatt szerdán lezárták a Tardona és Dédestapolcsány közötti utat - tájékoztatta a közútkezelő társaság Borsod megyei ügyelete az MTI-t. A közlemény szerint félpályás útlezárás van érvényben Gibárt és Abaújkér között, a 3705-ös számú út egy  szakaszán rézsűcsúszás miatt, Parasznyánál pedig útleszakadás miatt teljes az útzár.
A Sajó áradása miatt november végén zárták le a 3601-es számú utat, illetve a folyó magas vízállása miatt Muhi és Köröm között a komp sem közlekedik.

Romlott az ár- és belvízhelyzet Szabolcsban

 

Romlott az ár- és belvízhelyzet Szabolcsban

 

 

Az elmúlt napon a legtöbb csapadék - átlagosan 23 milliméter - Kárpátalján esett, emiatt újabb árhullám indult el a Tisza felső szakaszán, ami Dombrád és Tiszabercel térségében várhatóan megközelíti majd az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szintet - tájékoztatott Kató Sándor.
A szakember elmondta, hogy a Tiszán jelenleg nincs készültség, a térség folyóin - így a Szamoson és a Túron - folytatódik az apadás. A Kraszna szerdán hajnalban tetőzött Kocsordnál, megkezdődött a lassú apadás, de a folyó mentén még mindig másodfokú a készültség. A jelentős mennyiségű belvíz miatt megemelkedett a Lónyay-főcsatorna vízszintje is, emiatt a vízfolyás Kótaj és Berkesz közötti szakaszán elsőfokú riasztás van érvényben.
 A nyíregyházi vízügyi szervezet Felső-Szabolcs három védelmi szakaszán, az Ecsedi-lápon és a Beregben másod, míg a Szamos-Túr közben elsőfokú belvízvédelmi készültséget tart fenn. A védelemvezető-helyettes hozzátette: a belvízzel borított terület nagysága meghaladja a 240 négyzetkilométert. A belvízmentesítés érdekében tíz szivattyútelep üzemel folyamatosan, amelyek naponta átlagosan 2,5-3 millió köbméter belvizet emelnek a befogadókba.
Kató Sándor közlése szerint Újfehértón harmadfokú belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni, további tizenhét település másod-, két önkormányzat pedig elsőfokú riasztás keretében védekezik a belvíz ellen. Az önkormányzatok szükség szerint tisztítják a bel- és külterületi csatornákat, helyenként hordozható szivattyúkat üzemeltetnek, illetve csatornáik depóniáit homokzsákokkal magasítják.
Az ár- és belvíz elleni védekezés napi költsége a megyében meghaladja a 2,5 millió forintot. A védekezési munkálatokban az elmúlt napon 123 ember vett részt - tette hozzá Kató Sándor.
Az előrejelzések szerint a következő három napon átlagosan 30-40 milliméter eső várható, ami további vízszintemelkedést okozhat a térség folyóin, illetve súlyosbíthatja a belvízi helyzetet.

 

 

Levonulóban az árhullám a Körösökön

 

 

A Fekete-Körösön kedden megszüntették az árvízvédelmi készültséget, így 36 kilométerrel, összességében 217 kilométer hosszúságúra csökkent Békésben az árvízvédelmi készültség - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság az MTI-vel szerdán.

 

 

A korábban megindult árhullámnak egyelőre nincs utánpótlása a folyók hegyvidéki vízgyűjtő területein, ezért a Hármas-Körös kivételével a folyó összes mellékága apadni kezdett. Ettől függetlenül még elsőfokú az árvízvédelmi készültség a Kettős- és a Sebes-Körösön - írta a vízügyi igazgatóság.
Az árhullám levonulása továbbra is zavartalan, nem igényel beavatkozást - olvasható a közleményben.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hat településen rendeltek el harmadfokú készültséget szerda reggel, de délutánra már csak Mezősason, Földesen, Bárándon és Furtán tartották fenn a legmagasabb riasztási szintet. Másodfokú a készültség a megye 16 településén, míg első fokú 12 településen van - mondta az ügyeletes.
 Bara Sándor, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője az MTI-nek elmondta: egy nap alatt csaknem tíz négyzetkilométerrel nőtt a megyében az elöntött területek nagysága, amely így már megközelíti a 350 négyzetkilométert. A belvízvédelmi szakaszok riasztási szintje kedd óta nem változott, a legmagasabb, harmadfokú szintet továbbra is csak a Berettyó-alsón tartják fenn.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!