Belföld

2011.02.21. 18:10

A Jobbik az egész országra kiterjesztené a szociális kártyát

FMH - A szociális kártya országos bevezetéséről szóló határozati javaslatot nyújtott be hétfőn az Országgyűlésnek négy jobbikos képviselő.

MTI

Baráth Zsolt, Sneider Tamás, Vágó Sebestyén és Z. Kárpát Dániel javaslatának elfogadása esetén az Országgyűlés felkérné a kormányt, hogy készítse elő a szociális kártya és utalvány, illetve pénzhelyettesítő eszköz országos bevezetésre irányuló törvénymódosításokat, valamint biztosítsa az ehhez szükséges költségvetési forrásokat.
A Jobbik tervei szerint a kártya névre szóló, át nem ruházható és készpénzre nem váltható lenne, valamint kézpénzt sem lehetne vele felvenni. Emellett a szociális juttatások 80 százalékát folyósítanák a szociális kártyán és utalvány, illetve pénzhelyettesítő eszközön keresztül, a fennmaradó 20 százalékát pedig készpénzben kapnák a jogosultak. További feltétel lenne az együttműködés a szociális ellátó rendszerrel, védőnővel, óvodai és iskolai intézményekkel, valamint a szociális kártyával jövedéki terméket nem lehetne vásárolni.
A kártya élelmiszer, ruházat, tanszer és gyógyszer vásárlására adna elsősorban lehetőséget, valamint lakásfenntartási költségek kiegyenlítésére lehetne használni. A szociális kártyát csak az önkormányzatokkal szerződést kötött üzletekben lehetne felhasználni. Az önkormányzat pedig csak olyan üzletekkel köthetne szerződést, ahol "hosszú távú koncepcióval rendelkeznek azt illetően, hogy a termékek 80 százaléka magyar eredetű" - áll a határozati javaslatban.
A tervezet indoklása szerint a Jobbik alapvető célja egy átlátható, igazságos, célzott, a rászorultsági elven alapuló segélyezési rendszer kialakítása és ennek lehet szerves része az országos szociális kártya. A feltételek pedig azt biztosítanák, hogy a támogatásokat valóban az arra rászorulók kapják meg és valóban a család, a gyermek szükségleteinek megfelelő célokra használhassák fel.
Az ellenzéki párt szerint "a jelenlegi rendszer nagy veszélye, hogy a támogatást sok esetben nem élelmiszer, ruha, vagy lakásfenntartásra, hanem élvezeti cikkekre, játékgépre költik, vagy uzsorások kezébe kerül."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!