Belföld

2011.02.03. 14:32

A kármentő alapban összegyűlt pénzt közösségi célokra fordítják

FMH - Közösségi célokra fordítják a kármentő alapban összegyűlt 1,7 milliárd forintot - tájékoztatta Lasztovicza Jenő, a kármentő bizottság elnöke csütörtökön az MTI-t.

MTI

Erről a kármentő bizottság döntött az Orbán Viktor miniszterelnök részvételével tartott legutóbbi ülésén. Az elnök tájékoztatása szerint az ajkai térségben történt vörösiszap-katasztrófa után létrehozott Magyar Kármentő Alapba eddig 1,769 milliárd forint pénzadomány érkezett.
Lasztovicza Jenő, aki a megyei védelmi bizottság elnöke is, elmondta: terveik szerint az összegyűlt pénzből a vörösiszap sújtotta településeken olyan közösségi intézményeket szeretnének létrehozni, amelyek a térség jövőjét a következő 15-20 évben meghatározzák. A forrásokat európai uniós pályázatokkal, illetve az Új Széchenyi Tervben megjelenő lehetőségekkel hangolják össze.
Devecserben a katasztrófát bemutató múzeumot szeretnének kialakítani, és létrehoznának egy roma kulturális és oktatási központot is. Az érintett települések polgármestereitől további javaslatokat várnak.
Az elnök közölte azt is, hogy a lakosság ingóságaiban keletkezett károk megtérítését - amely az összesítések szerint csaknem egymilliárd forintot tesz ki - a kormány magára vállalta. Hozzátette: a segélyszervezetek már elkezdték a károsultak ingóságainak pótlását, erről pontos nyilvántartás készül, és az ingóságokról bejelentett kárösszegből a kapott adomány értékét levonják.
Hangsúlyozta, hogy az alap honlapján az adományozók nyomon követhetik a pénzek felhasználását.

Cikkek az iszapömlésről itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!