Belföld

2011.02.10. 05:49

A rendőrszakszervezetek fellépnének a semmisségi törvényjavaslat ellen

FMH - Az Alkotmánybírósághoz fordulnak a rendőr szakszervezetek, ha az Országgyűlés megszavazza a fideszes Balsai Istvánnak a 2006. őszi tömegoszlatások miatt benyújtott "semmisségi" törvényjavaslatát - olvasható a csütörtöki Népszavában.

MTI

A napilap cikke felidézi, hogy a törvényjavaslat a zavargásokkal kapcsolatos bírósági ítéleteket semmisnek tekintené abban az esetben, ha azok alapját "kizárólag rendőri jelentés, illetőleg rendőri tanúvallomás képezte".
Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára szerint a rendőrök szavahihetőségét és az igazságszolgáltatás működésének hitelességét alapjaiban ingatná meg a tervezet elfogadása. Igaz, egy rendőr is füllenthet, de felháborító feltételezni, hogy az ominózus esetekben egy rendőr sem mondott igazat - fogalmazott a főtitkár a Népszava írása szerint.
A törvényjavaslat olyan alkotmányos alapelveket sért, mint a bírói függetlenség elve, az egyenlő elbánás elve, a jogbiztonság és az emberi méltóság - fejtette ki a Népszavának a Rendőr Szakszervezetek Védegyletének elnöke, Pach Dániel. A szervezet Pintér Sándor belügyminiszterhez és Kövér László házelnökhöz is fordult, hogy lépjen fel a javaslattal szemben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!