Belföld

2011.02.10. 08:59

Mindszenti beteg: az ügyészség tudomásul vette az ítéletet

FMH – Az ügyészség tudomásul vette a hódmezővásárhelyi kórház egy orvosát pénzbüntetéssel sújtó ítéletet, amelyet a megismételt elsőfokú eljárásban hozott a Szegedi Városi Bíróság egy 67 éves mindszenti férfi ellátásával kapcsolatban – közölte Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI érdeklődésére.

MTI

A bíróság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt százötvenezer forint pénzbüntetést szabott ki a doktornőre. Ügyvédje elsődlegesen felmentés, másodlagosan - eljárásjogi hibák miatt – hatályon kívül helyezés érdekében jelentett be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős.
A beteg férfit 2007. április 6-án – néhány nappal az egészségügyi ellátórendszer átalakítása után - szállították a hódmezővásárhelyi kórházba, ahol a vádlott fogadta és vizsgálta meg, majd egy orvos nélküli mentővel továbbküldte a területileg illetékes szentesi kórházba. A férfi keringése azonban útközben összeomlott és a beteg életét nem tudták megmenteni.
    
Vörös Erika bíró az ítélet indokolása során elmondta, elfogadták a vádlott védekezését, amely szerint megvizsgálta a férfi pulzusát, meghallgatta légzését, ödémásodik-e a lába. A bíróság által elfogadott szakértői vélemények szerint azonban átfogó belgyógyászati vizsgálatra lett volna szükség ahhoz, hogy eldönthető legyen, a férfi állapota sürgősségi ellátást igényel-e. Az orvos nem vizsgálta meg teljes körűen a több betegségben is szenvedő pácienst, így nem zárhatta ki, fennáll-e esetében a sürgős szükség helyzete, ezzel a férfit az egészségromlás közvetlen veszélyének tette ki. A páciens halála azonban nem róható fel a foglalkozási szabályokat megszegő orvosnak.
A bíró hangsúlyozta, még laikus szemmel is megállapítható, a férfi a hódmezővásárhelyi kórházba szállításakor orvosi ellátást igényelt. A többek között krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedő férfi 2007. április 6-án délelőtt háziorvosi beutalóval jelentkezett a szentesi kórház sürgősségi belgyógyászati ambulanciáján fokozódó fulladásos panasszal. A beteg itt a felajánlott kórházi kezelést saját felelősségére elutasította és távozott az intézményből. Délután a férfi háziorvosa riasztotta a mentőket, akik ekkor a hódmezővásárhelyi kórház belgyógyászati osztályára vitték a beteget. A tanúvallomások alapján az biztosan megállapítható, hogy a férfi állapota a szentesi és a hódmezővásárhelyi kórházba érkezés között nem javult.
Az ügyben 2009 novemberében született elsőfokú ítélet, amelyben elmarasztalták az orvost, és 200 ezer forint pénzbírságot szabtak ki rá. Ezt a döntést 2010 áprilisában, az ítélet megalapozatlansága és eljárásjogi hibák miatt, hatályon kívül helyezte a Csongrád Megyei Bíróság, így került az ügy ismét a Szegedi Városi Bíróság elé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!