Belföld

2011.03.09. 15:48

A Külügyminisztérium vizsgálódik a listán szereplő szt-tisztek ügyében

FMH - A Külügyminisztériumban múlt péntek óta vizsgálatot folytatnak arról, hogy a szigoruantitkos.hu honlapon közölt lista külügyminisztériumi vonatkozásai megfelelnek-e a valóságnak - tájékoztatta a tárca szerdán az MTI-t.

MTI

A korábbi szigorúan titkos (szt) tisztekről több internetes portálon a múlt héten megjelent hírekkel kapcsolatos vizsgálat még nem zárult le, ezért "minden további lépést a Külügyminisztérium jelenlegi vezetése a vizsgálat eredményének függvényében tesz meg" - olvasható a tárca sajtó főosztályának vezetője, Pataki Eszter által jegyzett közleményben.
A Heti Válasz csütörtökön utcára kerülő száma cikkének az MTI-hez eljuttatott összegzésében az olvasható: az szt-tisztek között volt Lovró Csaba jelenlegi ciprusi nagykövet, korábban a Külügyminisztérium személyzeti főnöke, és Dömény János, aki az előző kormány idején a szaktárca "minősített iratokat felülvizsgáló" bizottságának tagja volt.
A Magyar Nemzet szombaton adott hírt arról, hogy beazonosítható Horváthné Fekszi Márta, a Gyurcsány-kormány volt külügyi államtitkára, mint olyan személy, akit a Belügyminisztérium személyzeti osztálya szt-tisztként tartott nyilván.
A szigoruantitkos.hu internetes portált a múlt héten indították el, az oldalon a hódmezővásárhelyi Emlékpont Központ vezetésével készült kutatás alapján átfogó tanulmányt közöltek a Kádár-rendszer belügyminisztériumának szigorúan titkos állományú tisztjeiről és azok tevékenységéről. 
E tisztek voltak azok, akik hivatásos szolgálati jogviszony alapján, de fedőmunkahelyükön keresztül szolgálták az állampárt érdekeit, és hajtották végre az állambiztonság által számukra meghatározott feladatokat. A honlapon 668 tiszt személyi adatlapja tekinthető meg, az oldalt a kutatók folyamatosan frissítik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!